Det er allerede en velkendt og accepteret metode i forbindelse med produktion af juice, hvor koncentrater af appelsiner eller æbler bliver transporteret over store afstande, inden det får tilsat vand og bliver til den juice, der kan hentes ned fra butikshylden.

Nu kan noget lignende være på vej for mælkens vedkommende. Formålet er at spare transport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge et nyhedsbrev fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, kommer store danske malkekvægsbesætningeri fremtiden til at hjælpe mejerierne med at opkoncentrere den mælk, der skal blive til ost eller pulver. Det vil giver mindre kørsel, mindre CO2-udledning og højere mælkepriser.

Genbrug af vand

Lektor Lars Wiking er daglig projektleder for projektet.

- Stigende mængder af mælk anvendes til enten mælkepulver, mælkebaserede ingredienser eller ost. I forbindelse med produktion af både mælkepulver og ost opkoncentreres mælken ofte inden yderligere processering. I stedet for at foretage opkoncentreringen på mejeriet kan denne del af processen med fordel flyttes ud i producentleddet, og man kan derved skille sig af med store mængder vand, der kan genbruges i fodringen og til rengøring, forklarer Lars Wiking om grundtanken i projektet.

Det er forskere fra Aarhus Universitet, der står bag projektet sammen med blandt andre Arla Foods og Kvægbrugets Forsøgscenter.

Kvalitet og økonomi

Projektet skal både sikre, at mælkekoncentratet får en god holdbarhed og kvalitet, og der skal regnes på, hvilke økonomiske og miljømæssige konsekvenser, metoden giver. Opkoncentreringen er først og fremmest relevant for de største malkekvægsbesætninger med over 500 køer. Projektet løber frem til udgangen af 2015.