Chokoladeovertrukket marcipan lyder umiddelbart mere lækkert end finvalsede hestebønner i pilleform. Ikke desto mindre vil beboerne i kostalden formentlig foretrække de forarbejdede bønner som juleslik.

Projekt ØkoProtein fra Videncentret for Landbrug viser nemlig, at køernes appetit på hestebønner er enorm, men kun når bønnerne er pelleterede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Kirstine F. Jørgensen, der er specialkonsulent ved Videncentret for Landbrug, Økologi plejer køerne ikke at være så glade for hestebønner, fordi skallen har en lidt bitter smag.

- Men når vi pelleterer dem, altså valser og dernæst sammenpresser dem, så bliver køerne vilde med at æde bønnerne, siger hun på Videncentrets hjemmeside.

Det er Lars Jager Madsen fra Sig ved Varde, der har lagt gård og økologiske køer til forsøget. Han oplevede selv, hvordan køerne nøje udsøgte sig de små piller af hestebønner.

– På mange måder var det som at se et barn, der stikker hånden ned i en pose Matador Mix og fisker alle sine yndlingsstykker op. Køerne brugte bare snuden til at udsøge sig deres favoritter i foderblandingen. Når de sorterer hestebønnerne fra og spiser dem som det første, tager jeg det helt klart som et signal om, at de rigtig godt kan lide foderet, siger den vestjyske landmand, der sjældent har oplevet en lignende ædelyst.

Lækkeri ved et tilfælde  

Ifølge Kirstine F. Jørgensen var det faktisk slet ikke meningen, at foderet skulle være en delikatesse for de firmavede. I stedet var afprøvningen af pelleterede hestebønner som foder et forsøg på at finde en proteinkilde, der kan dyrkes på dansk grund i modsætning til soja, der skal sejles hertil fra Sydamerika. ­

Artiklen fortsætter efter annoncen

– Vi havde slet ikke regnet med, at foderet ville være så populært, og det er selvfølgelig meget positivt. Det eneste forbehold er, at vi nok bliver nødt til at bløde pillerne lidt op, så de bliver sværere at skille fra for køerne, der har bedst af at spise alle kostens dele i en jævn strøm, siger Kirstine F. Jørgensen.

Også Lars Jager Madsen er glad for foderets popularitet.

– Jeg vil gerne forkæle mine køer, så jeg vil bestemt overveje at gøre hestebønner til en fast del af deres foderration. Det er rart for mig som landmand at se, at køerne kan lide det foder, jeg giver dem, siger han.

Mere økologisk foder

Økologiske landmænd må i dag importere soja fra udlandet for at sikre nok proteinholdig foder til deres dyr. Det er et problem, da efterspørgslen og dermed prisen på soja stiger, samtidig med at sojaens lange transporttid belaster miljøet.

Derfor vil Videncentret finde nye metoder til at få dyrket mere økologisk foder i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere her.