Mellem den 10. september 2012 og den 31. januar 2013 skal en besætningsdyrlæge to gange tælle skuldersår op. Der skal være tre måneder mellem de to optællinger. Dermed er den nye skala for skuldersår offentliggjort.

- Vi er grundlæggende glade for, at politikerne har valg at introducere den nye skala og lave en optælling af niveauet for skuldersår, inden der indføres en gulkort-ordning for skuldersår, som der lå i den oprindelige skuldersårshandlingsplan. Vi, der ofte kommer i staldene, ved, at vi engang havde for mange skuldersår, men vi ved også, at vi har fået rigtig godt styr på det, hvilket også fremgår af myndighedernes kontroller, udtaler Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg bakker sderfor op om tællingen, som jeg håber, vil vise, at en gulkort-ordning på skuldersår vil være en overreaktion i forhold til det reelle omfang, men jeg må samtidig tilføje at to tællinger er helt unødvendig, da samme information kunne have været fundet ved blot en tælling. Det er skammeligt, at der i den grad mangler økonomisk bevidsthed i en tid med knaphed på økonomiske ressourcer, siger Lindhart B. Nielsen.

Formanden er overbevidst om, at det også vil give medlemmerne en større retssikkerhed især ved levering af søer til slagteriet.

Lige nu arbejdes der på højtryk for at sende materialer omkring den nye skala ud med de næste KS-pakker. Her vil der blandt andet være en skabelon, som viser hvilken grad et eventuelt skuldersår tilhører.