Det er producenter af kvæg, får og geder, der i store dele af Danmark i 2008 måtte vaccinere mod virussygdommen bluetongue, som er en sygdom, der angriber drøvtyggere. 

- Vi har gennemført effektive vaccinationskampagner, og det er glædeligt, at Danmark ved årsskiftet 2011 blev erklæret for bluetongue frit område, siger Per Henriksen, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Videncentret for Landbrug, der står for den praktiske håndtering af udbetalingerne af refusionen fra Fødevarestyrelsen til de mange landmænd. 

- Vi har arbejdet intenst med at få alle beregninger af refusionerne på plads, og vi er nu klar til at køre udbetalingerne, forklarer Jan Mousing, administrerende direktør, Videncentret for Landbrug.

Forud for udbetalingen af refusionen modtager den enkelte landmand et brev, der forklarer, hvordan refusionen er udregnet.

Større udbetaling

Landmændene vil få udbetalt mere i refusion til vaccine og gennemførelse af vaccinationerne end der blev stillet i udsigt i 2008. Det sker for at sikre EU´s medfinansiering af ordningen.

Den øgede refusion betyder, at Fødevareministeriet har nedsat tilskuddet til Promilleafgiftsfonden i 2012. For at sikre at erhvervet alligevel kan gennemføre de projekter og aktiviteter, som afgiftsfondene har godkendt for 2012, vil fondsbestyrelserne opkræve en ekstraordinær forhøjelse af produktionsafgiften i perioden 1. april til 31. december 2012. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

De kvægproducenter, der ikke modtager refusion for udgifter til bluetongue, får refunderet denne ekstra forhøjelse af produktionsafgiften.