Mens en handelsdelegation med kronprinseparret i spidsen rejser rundt i Australien for at øge dansk eksport til det fjerne kontinent, kæmper Friland A/S hjemme i Danmark også for at øge eksporten til Australien. Men Frilands problem er at skaffe varer nok, mens australierne har meldt, at de står klar til at aftage mere kød fra frilandsgrise.

Sådan har situationen været i 2010-2011, selv om det er lykkedes at øge de ugentlige slagtninger med 16 procent, så der nu slagtes omkring 2.000 frilandsgrise om ugen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omsat i kroner har væksten været 22 procent, og omsætningen rundede 111 millioner kroner.

- Eksportandelen for Frilandsgris har i året været 46 procent. Det er en helt ny udvikling for Frilandsgris, der historisk har været meget hjemmemarkedsorienteret. I starten af året var det kun skinker og midterstykker, som blev sendt til Australien, men i løbet af året er eksporten udvidet til også at omfatte bove, siger Karsten Deibjerg Kristensen, direktør i Friland A/S,

Den stigende eksport opvejer således langt den mindre omsætning, der har været på hjemmemarkedet af Frilandsgris.

Leverandørerne fra Frilandsgris har fået til resttillæg på 35 øre pr. kg, og har dermed i alt fået et tillæg på 4,13 kroner pr. kg over noteringen for de godkendte grise. Det er det højeste tillæg, der nogensinde er udbetalt for Frilandsgris – det er 37 øre mere end sidste år for godkendte svin.

Økologisk svinekød nu også til Australien

Friland A/S jagter også flere økologiske svin. Selv om der blev slagtet 10 procent flere i 2010-2011 er det stadig langt fra nok til at dække efterspørgslen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er især hjemmemarkedet, der trækker efterspørgslen i vejret – stigningen har været 22 procent, mens eksporten kun er steget med otte procent. Stigningen ventes at fortsætte i 2011-2012, for i efteråret begyndte Friland A/S også at sende økologisk svinekød ”down under”. Det er den forretningsforbindelse, der i forvejen aftager Frilandsgris, der nu også binder an med økologien.

De økologiske leverandører får et resttillæg på 1,35 kroner pr. kg, så det gennemsnitlige tillæg i 2010-2011 lå 14,26 kroner pr. kg over den almindelige svinenotering. Det er en krone mere end året forinden.

Også salget af økologisk oksekød har været stærkt stigende – 21 procent højere end i 2009-2010.

75 procent af afsætningen på hjemmemarkedet er detailpakket hakket oksekød, men her er også ved at ske ændringer.

- Vi ser en stigende interesse for andre oksekødprodukter, idet salget af kød fra økologiske stude og kvier steget med 41 procent. Væksten skyldes både øget salg af ”Økologisk Ungokse”, men væksten kan også tilskrives et forbedre salg til en bred vifte af kunde – både til supermarkeder og til private slagtere, siger Karsten Deibjerg Kristensen.