Budskabet om kvægpestens udryddelse blev præsenteret ved generalforsamlingen i Verdensorganisationen for Dyresundhed i Paris den 25. maj. Det meddeler Fødevarestyrelsen.

- Det er en overordentlig glædelig begivenhed. At vi får udryddet en sygdom på verdensplan, er kun sket en gang tidligere, nemlig da den humane sygdom kopper blev udryddet i 1980, siger Fødevarestyrelsens Veterinærdirektør, Per Henriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forklarer sejren med Verdenssundhedsorganisationens effektive bekæmpelsesprogrammer og beredskabsplaner og store og vedholdende indsatser i medlemslandene.

Ikke set i Danmark i 60 år

- Den Kongelige Veterinærskole blev oprettet i 1773 netop for at bremse kvægpesten i Danmark, og heldigvis har vi ikke haft sygdommen her siden 1782. Den er heller ikke konstateret i Europa de seneste 60 år, forklarer Per Henriksen.

- For 30 år siden forekom sygdommen i et bælte fra Afrika over Mellemøsten til Indien, hvorfra den gradvis er blevet udryddet. Men i enkelte lande - typisk i Afrika og Mellemøsten - har det været overordentligt vanskeligt at få bugt med den smitsomme sygdom. Nu er det lykkedes, konstaterer veterinærdirektøren.

Sygdommen kvægpest, der populært bliver kaldt kvægets mæslinger, har været kendt i mere end 2000 år og blev første gang beskrevet i år 374.