I næste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 15. april, skriver Snorri Sigurdsson, projektleder, Landbohøjskolen i Island og Videncentret for Landbrug, Kvæg, at de nyeste tal fra NMSM (Nordiske Mejeriorganisationers Samarbejdsudvalg for Mælkekvalitetsarbejde) viser, at AMS-udviklingen efter meget stærk fremgang ind til 2008 har stået næsten helt stille de seneste år i både Danmark og Island på grund af finanskrisen. Trods krisen har udviklingen i de andre nordiske lande holdt sin kurs.

Ved seneste årsskifte var der 896 AMS-besætninger her i landet. Det udgør 22,2 procent af de danske besætninger. Intet andet land kommer i nærheden af Danmark i den anledning, men i Island er der 14,3 procent af landets besætninger med AMS-systemer, 12,8 procent i Sverige og under seks procent i både Finland og Norge. Totalt er der 33.000 malkebesætninger i Norden, men stadigvæk kun lidt over 3.000 med AMS-malkesystemer, og derfor er andelen af AMS på det nordiske plan kun 9,2 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Størrelsesmæssigt er de danske besætninger langt større end i de andre nordiske lande med 2,5 bokse pr. besætning. Svenske landmænd kommer derefter med 1,5 bokse pr. besætning, mens de øvrige lande har mindre end 1,2 bokse pr. besætning.

Der foreligger ikke oplysninger om andelen af AMS-mælk fra alle nordiske lande, men disse tal findes dog for både Danmark og Island. Totalt var der i 2010 147.000 årskøer i AMS-besætningerne svarende til 26,2 procent ud af landets 562.000 køer. Disse køer producerede knap 1,3 milliard kg mælk indvejet til mejerierne, hvilket udgør 26,9 procent af landets mælkeproduktion. Det er tvivlsomt, at der findes højere tal på verdensplan. Tæt på følger de islandske AMS-stalde med 26,4 procent af landets mælkeproduktion med sine 33 millioner kg mælk.

Læs mere i den nye udgave af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. april. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.