Danske og nordeuropæiske mejerier har de seneste fire-seks år konstateret en øget forekomst af mælkebesætninger, der leverer mælk af dårlig kvalitet. Mejerierne finder blandt andet et øget indhold af frie fedtsyrer og termoresistente kim i den indleverede mælk. Det skriver Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet i Foulum på deres hjemmeside.

Termoresistente kim er bakterier, der er i stand til at overleve den efterfølgende pasteuriseringsproces ved indvejningen på mejeriet, mens de frie fedtsyrer kan føre til fejlsmag. En af årsagerne til den øgede forekomst af kim og frie fedtsyrer tilskrives malkerobotter, som findes på 900 ud af landets knap 4000 bedrifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En tidligere undersøgelse af 300 danske besætninger med malkerobotter har konstateret, at der sker utilstrækkelig rengøring af yver, en øget og uregelmæssig malkefrekvens, et øget luftindtag, en ændret ledningsføring og utilsigtede temperaturudsving. Disse faktorer er skadelige for mælkekvaliteten.

Projekt til 23,2 millioner kroner

Forskere ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet skal endvidere foretage en såkaldt kemometrisk analyse af biologiske (malkefrekvens og fodring) og teknologiske (køling af mælken, luftindtag og omrøring) faktorers indflydelse på dannelsen af flygtige frie fedtsyrer i mælk.

- Det er målsætningen, at vi ved at analysere data på tværs af tidligere studier med kemometri opnår en prioritering af faktorerne, som har indflydelse på akkumuleringen af frie fedtsyrer i mælken på gårdene, forklarer Lektor Lars Wiking fra Aarhus Universitet.

Partnerne bag Futuremilq forventer, at en reduktion i mængden af mælk med dårlig kvalitet om fem år vil medføre en økonomisk gevinst for producenter og mejerier på minimum 150 mio. kr. årligt.

Foruden Aarhus Universitet (der har deltagelse af Institut for Ingeniørvidenskab, iNano og Institut for Fødevarer) deltager Arla Foods, Lely Scandinavia, DeLaval, S.A.Christensen, Merlin Malkeservice, Foss Analytical, Eurofins Steins Laboratorium, ADA Rustfri Industri, AgroTech, FORCE Technology, Registering og YdelsesKontrol samt Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet har et samlet budget på 23,2 mio. kr. og har fået tilsagn på 10,6 mio. kr. fra Rådet for Teknologi og Innovation.