Abonnementsartikel

Der har omkring jul og nytår været uro om noteringen og afregningen for svin i Tyskland.

Normalt er der nogenlunde sammenfald mellem den udmeldte VEZG-notering og de tyske slagteriers afregning, men i sidste uge meldte slagterierne en anden fælles pris ud, og satte derved den officielle VEZG notering under et voldsomt pres med stort prisfald til følge, skriver markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter Markus Fiebelkorn, i en markedsopdatering til deres medlemmer.

Markus Fiebelkorn skriver:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

"Efter den tyske slagtesvinenotering blev bekendtgjort torsdag, den 23. december, offentliggjorde alle større tyske slagterier samtidig, at de ikke er villige til at betale den officielle uændrede notering, men at de vil betale interne, såkaldte huspriser. Disse huspriser lå 6 cent under den officielle notering og resulterede i stor irritation på markedet. Da alle større tyske slagterier reagerede samtidigt på den samme måde på bekendtgørelsen, er det ikke ubegrundet, at mange tror, denne fremgangsmåde var aftalt.

Indtryk af en magtkamp

I sidste uge udnyttede de tyske slagterier irritationen på markedet og at der var færre slagtedage pga. helligdagene. Da udbuddet således var markant større end slagteriernes efterspørgsel og mange slagtesvineproducenter ikke længere kunne forskyde leveringsdatoen, var slagtesvineproducenterne nødt til at acceptere en notering på 1,35 euro. Det betyder, at den officielle notering faldt med 13 cent.

Selvom denne nedgang er voldsom, skal man ikke overse det store billede: En slagtesvinenotering på mellem 1,30 og 1,35 euro har været det normale prisniveau for januar måned i de seneste år. Det var faktisk atypisk, at den tyske notering steg så kraftig i november og december måned. Alle andre europæiske noteringer steg mindre kraftigt og fulgte kun efterhånden den tyske notering. Heller ikke den kraftige nedtur er en undtagelse: Vi har set en lignede udvikling, for eksempel i 2005, 2006 og 2008. Ikke desto mindre får man indtrykket af, at der kæmpes en magtkamp i Tyskland. I november og december måned var slagtesvineproducenterne i stand til at udspille deres magt og at hæve prisen efterhånden. Men med denne fælles aktion i juleugen er der ingen tvivl om, hvem det er, der nu har fat i den lange ende: Slagterierne bestemmer priserne".