Kverneland var ligesom mange andre producenter af maskiner og redskaber til landbruget med på Agromek 2010. Koncernen benyttede lejligheden til at vise et væld af nye produkter frem.

En af de spændende nyheder var Kvernelands nye vendeplov 150S, der fås i en tre- og firefuret udgave. Ploven er enkel i opbygning og er udstyret med et nyudviklet, mindre vendehoved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hydraulisk justering af furebredden er der ikke noget af som standard. Man må i stedet nøjes med den mekaniske løsning, hvor man kan justere furebredden med en bolt ved hver ås i fire trin: 14, 16, 18 og 20 tommer. Men det er der en ganske simpel grund til:

- Igennem de seneste år har der været fokus på store plove med masser af udstyr. Men med 150S har vi vendt tingene lidt på hovedet og udviklet en plov, der er beregnet til de kunder, som ønsker en enkel plov, som også er lettere, så mindre traktorer kan køre med ploven, fortæller Jesper Svendsen, produktansvarlig hos Kverneland.

Tilbage i 1980?erne havde Kverneland stor succes med model E- og F-plovene. Enkle robuste plove, som stadig i dag er i brug flere steder.

- Vi har lidt manglet en afløser for de modeller, men her kommer S-serien ind i billedet. Lige som E- og F-modellerne henvender den sig til en meget bred gruppe af mindre og mellemstore landbrug, siger Jesper Svendsen.

Landhjulet kan rykkes frem

Ploven er en videreudvikling af Kverneland 150B, som blev vist første gang på Agritechnica 2009. Denne model havde åse fra en af Kvernelands svære stubharver, og stensikringen bestod af en springbolt. Det gjorde ploven ekstremt let og velegnet til meget små traktorer, men:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sikring af ploven via springbolte er ikke udbredt i Danmark og i en række andre lande. Det har vi taget konsekvensen af og udviklet S-serien, der har vores velkendte bladfjedersystem som stensikring. Det gør ploven lidt tungere, men ikke mere end at vi stadig har en let plov, pointerer Jesper Svendsen.

På S-serien er åsene fra harvetænderne også skiftet ud med de mere traditionelle af slagsen, som sidder på EG-serien.

For at holde vægten nede på ploven er den dimensioneret til maksimum 130 hestekræfter. Og som en ekstra feature kan man rykke landhjulet frem på ploven, så det sidder umiddelbart mellem anden og tredje fure. Det gøres ved at løse fire bolte.

- Ved at flytte landhjulet fremad kan vi få det til at sidde inden for plovens bredde. Det betyder, at man kan pløje helt ud til skel. Ligeledes reducerer vi kravet til løftekapaciteten på liften, idet ploven bliver lettere at hæve, uddyber Jesper Svendsen.

Det betyder dog, at ploven kan få en lidt mere urolig gang samtidig med, at den ikke overfører den samme vægt til traktoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så er det fedtet føre, bør man beholde landhjulet bagerst, mener Jesper Svendsen.

Kverneland angiver kravet til liften på traktoren til minimum 3.700 kg.

Pressere på programmet

Kverneland har været igennem en lidt omtumlet tilværelse på pressersiden, hvor koncernen for knapt to år siden solgte sin presserfabrik.

Men for et par måneder siden kunne koncernen præsentere en ny samarbejdspartner på området, og under Agromek kunne gæsterne se den første model Kverneland rundballepresser.

Kverneland har købt 38 procent af Italienske Gallignani, og på fabrikken i Italien vil Kvernelands pressere fremover blive produceret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom fabrikken både producerer Gallignani- og Kverneland-pressere, så er presserne ikke identiske, tilføjer Jesper Svendsen.

- I første omgang har vi to modeller at tilbyde. Det er Kverneland 6520 og Kverneland 6325. 6520 er en presser med variabelt presserkammer, mens 6325 har fast presserkammer, forklarer Jesper Svendsen.

Begge pressere er identiske, når det gælder undervogn og pickup. Kun ballekammeret skiller de to maskiner.

- 6520 med variabel ballekammer er i stand til at presse baller med en diameter på op til 2,0 meter. Det er der kun nogle ganske få af vores kollegaer, der kan matche, påpeger Jesper Svendsen.

6520'eren er 100 procent iso-bus kompatibel, mens den funktion lader vente på sig på modellen med fast kammer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et spørgsmål om at opnå de forskellige certificeringer. Når de er på plads, vil 6325'eren også være iso-bus kompatibel. For begge pressere benytter den samme computer, siger Jesper Svendsen.