Hvis en landmand virkelig passer sine afvandingsgrøfter og renser dem op hvert år, kan der efterhånden opstå et helt lille dige langs grøften, som gør det svært for vandet at trække væk fra marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Niveauforskellen kan let være en halv meter ind til midten af marken, siger Ib Aunsager, Farmer Service i Storvorde.

Han gør en del i jordflytning med en såkaldt scraper, som typisk skræller jord af i siderne af marken og udlægger det igen på midten.

- Det er en form for overfladedræning, som bruges meget i for eksempel USA og Australien, fortæller Ib Aunsager.

Kendt metode

Princippet har været kendt og brugt i måske 50 år, og der kører formentlig seks-syv scrapere i Danmark, fortæller Ib Aunsager.

Men maskinerne er i årenes løb blev udviklet og er blevet meget store. Og eksempelvis styres både skrælningen og udlægningen af en laser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Scraperen hos Farmer Service rummer 14 kubikmeter, hvilket svarer til 20-25 tons.

- Det tager cirka 20 sekunder at fylde den og lige så lang tid at tømme den, så det bliver hurtigt til meget jord, siger Ib Aunsager.

Kapaciteten er ifølge Ib Aunsager 300 kubikmeter i timen,.

- Og scraperen er et oplagt alternativ til en gravemaskine, to dumpere og en maskine til at jævne den udlagte jord, mener han.

Bedst lige efter høst

Det bedste tidspunkt at scrape er ifølge Ib Aunsager lige efter høst, hvor stubbene afslører eventuelle pletter, hvor kornet er druknet på grund af vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De steder er der typisk meget tæt ukrudt, siger han.

Et af problemerne med lave pletter på marken, opstår ifølge Ib Aunsager, når der kommer store mængder vand på kort tid.

- Når det endelig regner, kommer der normalt så meget vand, at det resulterer i en stor sø, fortæller Ib Aunsager.

Han har nogle steder været med til at lave en slags discountløsning med scraperen, hvor der er høvlet jord af i kanten af marken i et smalt bælte.

- Det har givet en slags motorvej til vandet, men det dur ikke, for så får vandet for meget fart på, og så skyller brinken i vandet, siger Ib Aunsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores erfaring er, at der mindst skal være en 150 meter bred passage, så vandet ikke får for meget fart på, siger han.

Oplagt alternativ

Ib Aunsager mener, at en overfladedræning med scraperen er en oplagt løsning på nogle af de jordtyper, som er meget vanskelige at dræne.

- Der er jo ikke meget ved at investere 25.000 til 20.000 kroner pr. hektar i en dræning, der alligevel ikek virker, siger han.