Kongskilde Industries A/S havde et meget vanskeligt år i 2009 på grund af faldet i efterspørgslen efter investeringsgoder internationalt. Det oplyser DLG.

Koncernens ordinære resultat før skat blev et beskedent plusresultat på knap 3 millioner kroner i 2009 mod 19 millioner kroner i 2008 og 8,1 millioner kroner i 2007.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omsætningen faldt med godt 20 procent fra 928 millioner kroner i 2008 til 735 millioner kroner i 2009, og antallet af medarbejdere i koncernen blev reduceret med 35 procent i løbet af året.

Klar tilfredshed

-I lyset af konjunkturen internationalt er der klar tilfredshed med det realiserede resultat. Det lykkedes at fastholde marginerne, men det skete på baggrund af kraftige effektiviseringer i hele koncernen, så det har været et vanskeligt og udfordrende år for alle, siger Asbjørn Børsting, formand for Kongskilde Industries.

- På den anden side har vores fokus på at produktudvikle, modernisere og effektivisere betydet, at vi har kunnet fastholde optimismen i et fremadrettet perspektiv, fortsætter han.

I Överum, der er Kongskildes svenske datterselskab produktion og salg af plove og såmaskiner, har udviklingen været tilfredsstillende i 2009.

Fabrikken har de seneste par år gennemgået en omfattende modernisering med ny robotteknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salgsudviklingen for især virksomhedens plovprogram har i forhold til den generelle markedsudvikling været klart tilfredsstillende.

Fabriksudvidelse

Kongskildes fabrik i Kutno i Polen er blevet effektiviseret betydeligt i de seneste par år, og en større fabriksudvidelse på 14.000 kvadratmeter blev afsluttet i 2009.

Det tiltag og øget salg i Polen - samt optimeringen i Överum - betød, at Kongskilde i forbindelse med omkostningstilpasninger besluttede at lukke fabrikken i Finland for at flytte produktionen til Sverige og Polen.

Selskabsmæssigt kunne Kongskilde i efteråret præsentere Becker Landtechnik Oberweser som en del af koncernen. I flere år har selskabet markedsført Kongskildes maskinprogram i Tyskland og i de senere år opnået at få godt 25 procent af markedet på enkornssåmaskiner i Tyskland.

Kongskilde ser således nye synergimuligheder med det nye datterselskab - også med henblik på eksport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øget ejerandel

Ultimo 2009 øgede DLG sin ejerandel i Kongskilde fra cirka 75 procent til godt 99 procent. Fordelingen mellem aktiviteterne på Kongskildes tre primære divisioner jord, korn og industri har forskudt sig det sidste år, så nu udgør jorddivisionen to tredjedele af omsætningen. Korn er næststørst og lige efter følger industri.

- En stor tilbagegang inden for industri er årsag til forskydningen mellem divisionerne, men vi arbejder med at sikre en afbalanceret fordeling mellem de forskellige områder, og i kraft af omkostningstilpasninger og effektivisering er Kongskilde rimelig godt rustet til 2010, der også kan forventes at byde på udfordrende markedsforhold, siger Anette Ilsøe, adm. direktør i Kongskilde.