Vi er på vej ud af den hårdeste vinter i de seneste 14 år. Umiddelbart skulle man tro, at så er alt kryb - herunder skadedyrene - gået til på grund af vejret. Men sådan er det langtfra.

  Tværtimod har glimmerbøsser i større tal end normalt haft mulighed for at overleve ved at være gemt godt af vejen i sneen, hvor deres naturlige fjender ikke har kunnet få fat i dem. Det mener virksomheden Makhteshim Agan, som står bag et af midlerne mod glimmerbøsser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

  Kun en periode med hyppig vekslen mellem tø og frost kan få has på en større mængde af de glimmerbøsser, som har gemt sig væk for vinteren. Når vinterrapsen om ikke så længe igen begynder sin vækst, er der altså god grund til at holde den under nøje opsyn. For glimmerbøsserne starter tidligt med at gnave i knopperne.

En af de store udfordringer ved bekæmpelse af glimmerbøsser i raps er, at de ifølge Makhteshim er blevet mere og mere resistente mod de fleste pyrethroider.

Netop derfor anbefaler Dansk Landbrugsrådgivning kun to midler mod bekæmpelse af glimmerbøsser. Det ene er midlet Mavrik, der er et pyrethroid og Biscaya, der består af et andet aktivstof, som glimmerbøsserne ikke er resistente overfor.

Biscaya må kun bruges til en sprøjtning pr. vækstsæson, mens Mavrik må anvendes to gange.

  - Da ingen af de to midler kan klare at beskytte mod et angreb gennem hele perioden ved en enkelt sprøjtning, anbefaler vi at starte ud med Mavrik i første bekæmpelse, siger Niels Jacob Jakobsen fra Makhteshim Agan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

  - På den måde kan man komme med Biscaya bagefter og eventuelt med Mavrik igen til sidst, hvis der er længerevarende angreb af glimmerbøsser. Ved at starte med Biscaya kan det blive nødvendigt at sprøjte to gange i træk med Mavrik, og det kan være med til at øge resistensen hos glimmerbøsserne, forklarer Niels Jacob Jakobsen.

Skånsom mod bier

Ifølge Makhteshim er Mavrik skånsom over for mange nyttedyr og ufarlig over for bier.

- Mavrik udvikler ikke, som andre pyrethroider, en afvisende effekt. Den har en reel selektivitet over for bier, pointerer Niels Jacob Jakobsen.

Mavrik kan derfor anvendes både når rapsen er i knop, og når den blomstrer.

- I blomstrende raps kan Mavrik anvendes i tankblandinger med svampemidler baseret på azoler - dog undtagen svampemidler med indhold af prochloraz, fortsætter Niels Jacob Jakobsen.