Abonnementsartikel

Ved at vide, hvad jorden stiller til rådighed, kommer du tættere på at ramme kvælstofoptimum. Det er let selv at undersøge med en nulparcel.

Ved at have et lille område i marken, der er ugødet, har du mulighed for at følge kvælstofoptaget og effekten af den tilførte gødning på resten af marken. Det er en såkaldt 0N-parcel eller nulparcel. Yara er i gang med nulparcelforsøg rundt om i landet i samarbejde med flere forskellige bedrifter. Jesper Ulnitz, der er chefagronom hos Yara i Danmark, er dybt involveret i projekterne rundt om i landet og mener, det giver værdifuld viden om den mængde kvælstof, jorden stiller til rådighed for afgrøderne.

- For at stræbe efter et mål, må man kende det - ikke blot på regionalt niveau, jordtypeniveau eller ejedomsniveau, men ideelt set helt ned på delmarksniveau. Her er det udregnede faglige optimum, der ligger bag kvælstofkvoterne, ikke nok. Vi har gennem mange år været vant til at tildele alt det kvælstof, der stod på gødningsplanen. Ideén med at lave nulparceller handler om at komme tættere på et ramme kvælstofoptimum og justere til det, der sker i løbet af sæsonen, siger chefagronomen og fortsætter:

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.