Landbruget og grovvarebranchen kan være fint tilfredse med årets høst, melder DLG. Men det krævede også en ekstra indsats på grund af den meget afgrænsede tidsperiode, hvor det meste af høsten kom i hus.

Høsten gik stærkt i år, men den gik også godt.

Det oplyser DLG i en pressemeddelelse.

DLG modtog i år størstedelen af årets høst på cirka to uger. Det kunne mærkes, skriver DLG

- Vi har aldrig før haft så travlt i organisationen i sådan en koncentreret periode - her har vores målrettede investeringer i logistikløsninger vist deres styrke. Alle har skullet knokle for at få høsten i hus, og det er gået virkelig, virkelig godt, for at sige det mildt. Vi har udnyttet alle vores eksportterminaler, og ved vores eksportterminal i Masnedø, konstaterede vi endda rekordindtag pr. døgn, fortæller Mogens Frederiksen, der er vicekoncerndirektør for afgrøder i DLG.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Værdien af den samlede danske høst ligger på omkring 11,5-12 milliarder kroner, og det er noget, både landmanden og DLG er glade for, skriver DLG.

- Kvalitetsmæssigt er vi på niveau med sidste år, og det er vi er meget tilfredse med. Det har været en pæn høst med udbytte over middel i de fleste områder i Danmark. De største udsving har vi set i rapsfrø, hvor der har været store regionale forskelle også i forhold til jordtyper, siger Mogens Frederiksen.

- Maltbyggen er af fantastisk kvalitet i år, og på den lange bane håber vi at afsætte den til gode priser på eksportmarkedet. Vi har også god kvalitet i både foderkorn, brødrug og brødhvede samt havren. Specielt havren udgør en noget større del af den samlede høst, end vi er vant til - den har givet ekstra godt, og kvaliteten er imponerende. På eksportmarkedet kan den konkurrere med den bedste havre i verden, som kommer fra Sverige og Finland.

Allerede i fuld gang med at sælge årets høst

Nu er næste skridt at få afsat de mange millioner tons grovvarer. Grundet den gode kvalitet er der heldigvis stor efterspørgsel - både på verdensmarkedet, men også herhjemme, oplyser DLG.

- Vi er allerede i fuld gang med at sælge årets høst. Der er stor efterspørgsel på danske grovvarer, især på det europæiske marked og også fra de danske møller. Her stiger interessen for brødrug og brødhvede, fordi det danskproducerede korn også er noget, forbrugerne er begyndt at kigge efter. Når landmændene leverer afgrøder med høj kvalitet, kan vi heldigvis imødekomme den efterspørgsel, siger Mogens Frederiksen.

- Høsten har været hurtig, tør og givet god kvalitet, hvilket betyder lagerfaste, gode og sunde råvarer - noget der selvfølgelig har en positiv betydning for eksportmarkedet og møllerne, men også for de foderblandinger, landmændene har brug for.