Maskinstationen Sdr. Malle A/S har fokus på crimpning af proteinafgrøder med ny Geringhoff SiloForceMill, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Det var maskinstationen selv, der fandt frem til crimperen fra Geringhoff.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har crimpet korn og majs for områdets mælkeproducenter i en del år, men ville gerne finde en med mere kapacitet og som kunne håndtere proteinafgrøder som for eksempel lupiner og hestebønner. Så vi kiggede os omkring på internettet, talte med nogle kolleger i Tyskland og tog ned for at se en i drift. Det hele så fornuftigt ud, og vi fik en god dialog med importør FMR Maskiner om en handel, fortæller maskinstationens ejer Christian Gram.

God investering

Christian Gram er meget tilfreds med sin investering indtil videre. Den har en kapacitet i korn, som er seks-otte tons højere pr. time end hans hidtidige crimper, og dieselforbruget pr. tons er mindre. Men vigtigst af alt, så laver den et godt, ensartet arbejde, som kunderne er tilfredse med.

- Og så har jeg store forventninger til dens evner i majs og proteinafgrøder, for i vores område er der mange økologiske mælkeproducenter, der gerne vil anvende mere hjemmedyrket protein, siger han.

Sdr. Malle A/S ved Varde har allerede lavet en lille test med lupin og havre i blanding. Lupinerne var ganske vist ikke helt klar til høst, men hvor der er vilje er der vej. Og efter således at have skaffet testråvarer til forsøget ved man nu, at den type afgrøder klarer maskinen fra Geringhoff også med fint resultat.

Ikke som andre crimpere

Geringhoff SiloForceMill adskiller sig fra andre crimpere ved at bearbejde råvarerne med et antal ?svingende? knive og modskær i, hvad er bedst kan kaldes en kraftig slaglemølle uden sold. Erfaringen hos maskinstationen er, at den bearbejder cirka 28 tons korn i timen, fortæller virksomheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det stemmer meget godt overens med erfaringstal fra Geringhoff, der dog påpeger, at produktiviteten vil variere med materialetype og fugtindhold og naturligvis alt efter hvor mange hk, der er til rådighed.

- Når Geringhoff-crimperen fylder "posen", er det ikke posen, der flytter sig bagud, men maskinen, der kører fremad. Det er smart, men egentligt ganske enkelt. Man indstiller via en slags håndbremse på maskinen hvilken komprimeringsgrad, man ønsker at køre med i posen - og som posen kan holde til - og så skubber maskinen sig selv og traktoren fremad i takt med, at det ønskede modtryk opnås, fortæller han.

Optimering af processen

Chauffør Kenneth Andersen er fast pilot på crimperen, når maskinstationen rykker i felten. Tilsammen har han og Christian Gram høstet stor erfaring med teknikken og principperne omkring crimpning, men de mener samstemmende, at der endnu er meget at lære. For eksempel diskuterer de meget, om der skal tilsættes ensileringsmiddel eller ej.

- I Danmark er det normalt, men i mange lande omkring os er man mere sparsommelige. Omvendt har maskinstationen en kunde, der får tilsat et bestemt ensileringsmiddel og hævder, at det har positiv afsmitning på proteinindholdet i mælken, og så kommer pengene i hvert fald ind dér. En ting er imidlertid helt sikker, siger Christian Gram.

- Skidt er skidt. Hvis man har rigtigt dårlige råvarer, kan hverken crimperen eller store mængder tilsætningsmidler redde det, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af samme grund vil han også helst crimpe fugtigt korn lige fra mejetærskeren, så det ikke når at tage varme. Og når råvaren har mellem 26 ? 32 procent vandindhold, vil han helst ikke crimpe den.

- Under 26 procent er der tale om konservering, over 32 procent taler vi ensilering, men i spændet mellem 26 og 32 er det hverken fugl eller fisk, så det prøver vi at undgå, siger han.

Geringhoff SiloForceMill har 12 knive og 11 modskær at arbejde med. Hvor mange af dem, der skal anvendes i de forskellige afgrøder og under forskellige vandprocenter for at opnå et optimalt resultat, er man nødt til at eksperimentere sig frem til. Kenneth Andersen har erfaring for, at helt ned til tre af de 12 knive og 1 af de 11 modskær giver et godt, ensartet resultat i tørt korn. Heldigvis er Geringhoff SiloForceMill konstrueret, så det er nemt udefra at koble knive og modskær til eller fra.

Tror på metode

Interessen for crimpning er stor - både blandt økologer og konventionelle mælkeproducenter og nogle svineproducenter. Foderkorn og -bælgsæd kan høstes tidligere og ved højere vandprocent, efterafgrøderne kan etableres tidligere, og man kan fremstille mere hjemmedyrket protein ved crimpning af proteinafgrøder rent eller i miks med korn. Også majs kan med fordel crimpes i mange situationer. En yderligere anvendelsesmulighed for Geringhoff SiloForceMill er at udstyre den med en special indsats, så den kan fylde poserne op med f.eks. mask eller lignende materiale, så det kan oplagres i længere perioder.

Henrik Rasmussen fra FMR Maskiner tror meget på, at Geringhoff SiloForceMill kan blive en succes på det danske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har selv været med til at klargøre den, tilpasse den lidt efter maskinstationens ønsker og set den i drift flere gange ? og det er en robust maskine med flere brugervenlige finesser og en flot kapacitet, så den skal vi nok få solgt nogle stykker af, siger han.