Når vi står i en fastlåst økonomisk situation, kan investeringer virke ret håbløse at tænke på. Men spørgsmålet er, om vi har råd at lade være? Har man 300 hektar korn, skal der kun 75 centimeter overlap til på arealer, hvor der er 24 meter mellem plejesporene for at gøre en investering i et RTK-baseret GPS-anlæg rentabelt i en periode over fire til fem år.

Det vel at mærke, hvis man køber et anlæg til den traktor, der kører med såmaskinen, og den i forvejen er forberedt til GPS. Dertil kommer de sidegevinster, som følger med, fordi en chauffør kan køre flere timer og være mere koncentreret om at få maskinens indstillinger og funktioner optimeret frem for at bruge energien på at køre lige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan GPS-anlægget så yderligere bruges til for eksempel mejetærskeren eller til at harve eller nedfælde gylle med, er det endnu mindre, der skal til for at gøre en investering i et GPS-anlæg profitabel.

Det skriver Flemming Hedegaard, maskinkonsulent hos Byggeri & Teknik I/S i Herning.

Hans erfaring er, at mange landmænd kører med langt større overlap end de umiddelbart forestiller sig. Således mener han ikke, at det er usædvanligt med halvanden meters overlap på marker, hvor afgrøden er sået med 24 meter mellem sprøjtesporene.

Læs hele artiklen i februar-udgaven af Agrologisk, og se beregningerne af, hvornår det betaler sig at investere i GPS-anlæg. Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.