- Når vi kan bevise, at det eliten siger ikke passer, så har vi taget våbnene ud af hånden på dem. Derfor skal vi blive ved.

Sådan indledte Flemming Fuglede Jørgensen, formand i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, foreningens første af tre sommermøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udmeldingen blev modtaget med applaus fra de over 200 fremmødte, der sad på medbragte stole for at høre seneste nyt fra foreningens ledelse. Hver år afholder Bæredygtigt Landbrug et sommermøde for foreningens medlemmer, men i år har man valgt at holde tre møder fordelt over landet - to i Jylland og ét på Fyn. Om det er tilfældigt, at Sjælland er udeladt grundet nærheden til København, skal være usagt, men på foreningens første sommermøde skinnede det tydeligt igennem, at man ikke har meget til overs for parnasset og magteliten i Hovedstaden.

Traditionen tro blev Bæredygtigt Landbrugs sommermøde afholdt hos et medlem af foreningen. Denne gang var Klaus Aage Bengtson vært for arrangementet, og han bød de mange gæster velkommen med en rundtur på gården Elsnab i Østvendsyssel, der er blandt landets største økologiske markbrug.

DN og embedsmænd

Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug kæmper mange kampe, og modstanderne har ofte til huse i landets hovedstad. Tidligere har foreningen rettet skytset mod landets lovgivere for at indføre ulovlige randzoner og gødningsnormer, men nu har foreningen sat fokus på embedsmændene, der arbejder bag scenen i ministerier, styrelser og departementer.

Bæredygtigt Landbrug har senest været i vælten, efter man valgte at navngive en kontorchef fra Miljøstyrelsen i foreningens ugebrev. Kontorchef politiserer sit arbejde, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug, mens DJØF, Dansk Magisterforening og Miljø- og fødevareministeren har taget afstand fra den måde at hænge embedsmænd til tørre.

Hvis man internt i Bæredygtigt Landbrugs ledelse skulle have tvivlet på, hvorvidt der i foreningen var opbakning til den uortodokse fremgangsmåde, må al tvivl være blæst væk efter årets første sommermøde. Da Flemming Fuglede Jørgensen og direktør Hans Aarestrup havde indtaget scenen, blev åbnet for spørgsmål fra publikum. Som i en volleyball-kamp blev bolden hævet til smash, da spørgsmålet lød "Hvad er jeres holdning til Danmarks Naturfredningsforening og embedsmænd?". Latter og applaus fra de fremmødte i teltet efterlod ingen tvivl om, at man havde fat i den lange ende ved at nævne navnene på de embedsmænd der - ifølge Bæredygtigt Landbrug - fylder politikerne med løgn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grundloven gælder

De årlige sommermøder giver medlemmerne af Bæredygtigt Landbrug en mulighed for at at blive opdaterede på, hvad foreningen har gang i for tiden, og der er nok at tage fat på.

Pesticider, vandløbsudpegelse, retssager og andre ting kan foreningens chefjurist, fagdirektør og faglige medarbejder på skift fortælle om. Fortællingerne skal udstille den absurde måde, som landbruget - ifølge Bæredygtigt Landbrug - reguleres på.

- Det er næsten en ros i denne branche, når man får en straffesag på halsen, sagde Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug, til morskab for de fremmødte, for hvem retssager måske er blevet hverdag, så skal man grine eller græde? Til sommermødet grinede man.

De mange fremmødte var samlet i et telt, og på bagvæggen blev en tegning projekteret op. Tegningen viste en landmand, og teksten lød: "Ejendomsretten er ukrænkelig - Grundloven gælder også på landet". Netop ejendomsretten var også temaet for et oplæg fra Niels Munch, partner i Sønderby Legal - Bæredygtigt Landbrugs foretrukne advokatfirma.

Han opfordrede foreningens medlemmer til at udfordre indsatsplaner og restriktioner via det juridiske system, og gerne med et erstatningskrav til følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I skal ikke acceptere nye afgifter og restriktioner, der forhindrer en rentabel drift, sagde advokaten.

Lys for enden

I sine åbningsbemærkninger lagde Flemming Fuglede Jørgensen vægt på, at årets sommermøder ikke kun skal bestå af faglige oplæg, der skal også være plads til socialt samvær.

Snakken gik da også lystigt i samtlige pauser, og foreningens ledelse må nærmest have ondt i hænderne efter den mængde af faste håndtryk og skulderklap, som de modtog aftenen igennem. Under et af de faglige oplæg blev der fra publikum sat ord på den taknemlighed, som flere af foreningens medlemmer sad med:

- Hvis I ikke var her, så var der ikke et lys for enden af tunnelen, sagde en kvinde fra publikum, og det udsagn blev belønnet med stor applaus.

Foreningens formand modtog også stående bifald efter han lukkede årets første sommermøde med denne bemærkning:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da vi i sin tid startede BL, var vi så naive at tro, at blot vi fandt de korrekte tal og data frem, og blot vi kunne påpege de fejl, der var lavet, så ville embedsmænd i kommuner og stat og lokale politikere og landspolitikere straks give os ret - og vupti! Så var dansk landbrug korrekt reguleret og alle glade - men ak nej, således gik det ikke. Vi kæmper bogstaveligt fra hus til hus, og undskyldning på undskyldning hober sig op, og ikke mindst bortforklaring på bortforklaring hober sig op. Ingen vil tage ansvar for fejlreguleringer, tværtimod bliver vi kaldt ekstremister og man søger at isolere os. Det lykkes så ikke, for BLs sag er ikke en enkeltmandssag, der er over 4000 medlemmer, der bakker op, argumenterer med og ikke mindst mod de mennesker, der søger at ødelægge det danske landbrugserhverv.

Flemming Fuglede Jørgensen lagde heller ikke skjul på, at Bæredygtigt Landbrug også fremover har tænkt sig at navngive de embedsmænd, som - ifølge foreningen - ikke opfører sig ordentligt.

- Sandheden er ilde hørt, og jo tættere vi kommer på vores mål - et fagligt og juridisk korrekt reguleret landbrug - jo hårdere og mere ondskabsfuld bliver modstanden. Vi må i BL ikke blive frustrerede eller ondsindede, vi skal blot holde næsen i sporet og blive ved med at argumentere korrekt og ikke mindst afdække fejl og stille de ansvarlige til ansvar. Ligegyldigt om det er politikere, såkaldte eksperter, professorer eller embedsmænd, så skal de trækkes frem i lyset, så de kan stilles til ansvar for de fejl, de har lavet. Vi landmænd står sammen med vores familier til ansvar for vores handlinger, det skal andre også.