Ved det nyligt afholdte skolevalg var der debat omkring et spørgsmål i det materiale, der var udsendt i forbindelse med valget. Pia Adelsteen (DF) gør opmærksom på, at der i materialet, som blev udarbejdet i forbindelse med Skolevalg 2017 arbejdes med en række mærkesager, herunder en mærkesag om landbrug.

Under en såkaldt mærkesag - "Strengere miljøkrav til landbruget" - kan eleverne teste deres viden og vælge mellem tre svarmuligheder på spørgsmålet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvad sker ifølge mærkesagens talsperson med de sprøjtemidler, landmændene bruger?

Ifølge testen er det korrekte svar, at "det siver ned i jorden og vandet og optages i vores kroppe, når vi spiser og drikker".

Pia Adelsteen har spurgt minister Esben Lunde Larsen til emnet.

Skal godkendes

Esben Lunde Larsen understreger i sit svar til Pia Adelsteen, at pesticider, der udbringes på landbrugsjorden, skal være godkendte, inden de må sælges.

I godkendelsen indgår en vurdering af pesticiders opførsel i miljøet og risikovurderinger i forhold til miljø og sundhed:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Pesticider kan fordampe, nedbrydes, bindes til jorden, optages i planterne samt sive ned til drænvand og grundvand. Endvidere kan pesticiderne spredes til omgivende natur og vandmiljø for eksempel ved afdrift. Alle disse elementer indgår i risikovurderingen, og pesticiderne godkendes kun, hvis de ikke udgør en risiko for sundhed eller miljø, og hvis anvendelsen ikke giver anledning til overskridelse af de maksimalt tilladte restkoncentrationer i fødevarer eller den politisk fastsatte grænseværdi for grundvand og drikkevand, oplyser ministeren, der finder det meget problematisk, at materialet har indeholdt den slags informationer.