Påstande om braklægning ved Limfjorden har været igennem DR programmet Detektors faktatjek, og det viser sig, ifølge programmets konklusioner, ikke at holde vand.

Landbruget omkring Limfjorden står over for at skulle lægge helt op til 70 procent af landbrugsjorden brak. Sådan lød det fra Agri Nord som havde allieret sig med 10 borgmestre i et læserbrev sendt til flere medier. Desuden skriver de også, at landmændenes muligheder for at producere bliver ødelagt, hvis mere end halvdelen af jorden skal braklægges.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Læserbrevet er skrevet på baggrund af EUs vandrammedirektiv, der er lavet for at sikre renere vand langs kysten og i søer, vandløb og ikke mindst grundvandet.

Påstandene, som er fremsat i læserbrevet, har DR valgt at faktatjekke i deres program Detektor. DR har spurgt fire forskellige eksperter på området, og ingen af dem kan genkende, at op til 70 procent af landbrugsjorden omkring Limfjorden skal lægges brak, skriver DR.

- Hvis vi ser samlet for hele Limfjorden, så skal der laves mange indsatser, og mange af de indsatser er ikke nok. Vi har også brug for noget braklægning, og det vil formentlig være i størrelsesordenen 13 procent, siger Jørgen Eivind Olesen, der er professor i agroøkologi fra Aarhus Universitet til DR.

Mange andre midler

- Der er meget andet, vi kan gøre for at reducere kvælstofudledningen. Der kan gøres noget med efterafgrøder, med gødskning, med tidlig såning af vintersæd og vådområder. Det er stadig ikke nok, hvis vi skal opnå miljømålsætningerne i udvalgte fjorde, der skal yderligere braklægning til. Og den ender på 13 procent for hele Limfjordens opland. Når man siger, at op til 70 procent skal braklægges, så er det en smule misvisende, for det er ikke for hele Limfjords-oplandet, det er for nogle ganske udvalgte områder, siger Jørgen Eivind Olesen til DR.

DR har taget kontakt til de 10 borgmestre, og har fået svar fra tre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan stå inde for artiklen, og netop vendingen op til 70 procent dækker jo helt præcist, det der er tale om - nemlig at der er steder, hvor der er 70 procent - og steder, hvor der er tale om mindre procenttal. Derfor er jeg med på vendingen op til 70 procent, siger Mogens Gade (V) fra Jammerbugt Kommune til DR.

- Det er i udvalgte områder, at der kan ske braklægning i op til 70 procent af ejendommen, siger Michael Klitgaard (V) fra Brønderslev Kommune, til DR.

- Med hensyn til braklægning af 70 procent af landsbrugsjorden nær Limfjorden, så kan jeg godt medgive, at det er en lille smule overfortolket. Men jeg må sige, at der er nogle af de her landbrugsområder, de bliver virkelig hårdt ramt, siger Knud Kristensen, (K) fra Vesthimmerland Kommune til DR.