Det danske landskab er ganske langsomt ved at ændre sig. Både landmændene og flere understøttende tiltag fra regeringen retter interessen for naturskabelse mod en forherligelse af naturen. Det betyder også, at læhegnene bliver bredere, og der etableres flere og flere vildtremiser og andre små beplantninger, der har til formål at tilgodese dyrenes behov.

En del af disse beplantninger varetages af fagfolk fra skovbranchen. Andre varetages af skovejeren, landmanden eller jægeren selv. Fælles for alle er, at en vellykket etablering forudsætter, at planterne er valgt i overensstemmelse med lokaliteten. Det vil sige jordbundsforhold, klimaet i området og de omkringliggende omgivelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man dykker lidt mere ned i valget af planter, bliver man overrasket over, hvor mange forskellige forhold, der skal tages stilling til, når planten skal vælges. Inden for de fleste plantearter er der mange forskellige typer med hver deres egenskaber. Det er ikke ligegyldigt, hvor stor planten er og heller ikke, hvor gammel den er. Eller om den er dyrket fra stikling eller frø. Der skal også tages stilling til herkomst, hvilket dækker over det område, som plantefrøet stammer fra, siger Bo Schjødt Andersen fra virksomheden Forstplant.

For eksempel er planter, der er dyrket på frø, som stammer fra kolde geografiske områder mere robuste til at klare en kold vinter i Danmark, end hvis frøene stammer fra varmere områder.

"Plantemægler"

Det kan være en god ide at rådføre sig med en uvildig ekspert, når planterne skal vælges. Forstplant har opfundet konceptet "plantemægler" og arbejder på en atypisk måde. Tidligt i foråret og lige efter sommeren, tager Forstplant på planteskolebesøg både i Danmark og i udlandet. Formålet er ikke at købe planter, men at orientere sig om, hvilke planter der er produceret - og dermed tilgængelige - og hvilke kvaliteter, planterne har.

- Det giver et overblik over det totale plantemarked, som rækker ud over det, en selvstændig planteskole har indblik i. Derved opstår muligheden for, på basis af et meget solidt kendskab, at give en uvildig anbefaling på de bedst egnede planter til planteprojektet og budgettet. Det giver også muligheden for at kunne skaffe planterne til ethvert planteprojekt, uanset hvilke arter og større mængder, der er tale om, så længe planterne er tilgængelige på markedet, fortæller Bo Schjødt Andersen fra Forstplant.

At præge naturen

- Det kan være en god ide, at betragte landskabet som et maleri, når du planlægger, hvordan dit areal skal tilplantes. Tænk på, at du sætter et præg på naturen, som sandsynligvis vil være der i mange år fremover. Det er smukt, hvis der er forskellige farvespil i løbet af året, og det kan også gøre området mere interessant, hvis du vælger buske og træer, der bærer forskellige former for frugt, så du tiltrækker insekter, fugle og vildt, siger Bo Schjødt Andersen, der understreger, at det er et vigtigt element at tage planternes vækstpotentiale med i overvejelserne, så planterne bliver placeret hensigtsmæssigt i forhold til, hvor høje de kan blive.