Den første oplevelse Greg Goodell, dyrlæge og ejer af The Dairy Authority LLC i Greeley, Colorado, havde med mycoplasma mastitis var bogstaveligt talt en ilddåb.

- For omkring 15 år siden troede jeg, ligesom så mange andre mennesker, at mycoplasma mastitis var begrænset til at være et problem i Californien, udtaler Greg Goodell, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige indtil en af mine klienter oplevede et alvorligt udbrud.

I det tilfælde var en mælkeproduktion i Colorado, som udvidede fra 2.500 køer til 5.000 køer i stand til at identificere og frasortere omkring 20 mycoplasmapositive dyr og holde udbruddet tilbage.

For Greg Goodell var lektien, at ethvert kvægbrug kunne blive smittet med mycoplasma mastitis, og han fremhæver den afgørende betydning af overvågning af besætningen.

Mycoplasma afskiller sig fra andre mastitispatogener

Mycoplasma er en særligt udfordrende organisme på grund af to vigtige egenskaber, nemlig at den er meget smitsom, og i tilfælde af mastitis er den uhelbredelig.

Mycoplasmaet findes udover i mælkekirtelsystemet som en del af den normale bakterieflora i luft- og urinvejene. Kalve kan få lungebetændelse og voldsomme øreinfektioner ved at drikke mælk fra inficerede køer, via luftbåren overførelse eller fra forurenet fodringsudstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledbetændelse kan forekomme hos kvæg i alle aldre. Mycoplasma kommer ofte ind i besætningen, når nye køer eller kvier kommer ind fra andre besætninger. Men Greg Goodell, der praktiserer i seks vestlige stater, ser også nogle få tilfælde hvert år i lukkede besætninger.

- Der findes næsten altid matitis hos en førstekalvs ko, som lige har kælvet, udtaler han og fortsætter:

- Vi har lært, at vi ikke helt kan beskytte en besætning for mycoplasma.

En miljømæssig bakterie?

En anden opdagelse i forbindelse med mycoplasma er, at det kan overleve i miljøet omkring malkekvæg i længere perioder. Når man har klassificeret en smitsom matitisforårsagende organisme, kan den lige så vel potentielt falde ind under den miljømæssige kategori.

Greg Goodell og Dave Wilson, kvægfagdyrlæge på Utah State University, har for flere år siden foretaget en undersøgelse for at fastslå, hvor længe mycoplasma kan overleve i sand genbrugt som strøelse i sengebåse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De begyndte i foråret med næsten 20 ton af brugt sand fra en bedrift med 35 nye tilfælde af mycoplasmamatitis om måneden. To PCR-tests havde allerede identificeret mycoplasma bovis i sandet, som var blevet opbevaret i en bunke i mindst et år efter at være blevet brugt som strøelse hos køerne. Ugentlige prøver blev udtaget fra bunken både i 1, 18 og 50 centimeters dybde.

Artiklen er bragt med tilladelse af Dairy Herd Management.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 18. december.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.