Lyt til artiklen:

Opfordring efter ny undersøgelse: Husk at vaske den delte vaskerobot

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Landet over er en stor indsats for at komme PRRS til livs i fuld gang. Målet er, at flere besætninger bliver PRRS-fri, og blandt andet derfor er smittebeskyttelse stadig helt central i den danske griseproduktion.

Alligevel deler flere producenter og medarbejdere redskaber med andre producenter, altså mellem besætninger, hvor der ikke er samdrift. Det viser en spørgeskemaundersøgelse som Seges Innovation har foretaget blandt 373 besætningsejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgeskemaet omhandlede spørgsmål om besøgende, personale, udstyr samt til- og fraflytning af grise på CHR-nummeret, og formålet var at få et overblik over risikoen for indirekte smitte samt smitteforebyggende tiltag i landets besætning. Samtidig vurderedes omfanget af smitteveje for PRRS.

Mange fordele ved kanylefri vaccination

Se også:

Mange fordele ved kanylefri vaccination

Ansatte på op til fem bedrifter

I undersøgelsen svarede ti procent af besætningsejerne, at deres besætning deler personale med andre CHR-numre, der ikke er en del af samme samdrift. Disse personer arbejder på op til fem andre besætninger.

Og det får Seges Innovation til at fremhæve besøgsrækkefølgen:

- Når SPF-besætninger deler personale med andre CHR-numre, er det vigtigt, at personalet overholder besøgsrækkefølgen, så de kun går til besætninger med samme sundhedsstatus den samme dag, eller de kun går fra højere til lavere sundhedsstatus. Hvis man har haft kontakt med grise af lavere sundhedsstatus, så skal man overholde karantænetidskravet på mindst 12 timer. Derudover skal reglerne for brug af forrum, tøj- og støvleskift samt afvaskning af hænder altid overholdes, skriver Seges Innovation.

Danske vaskespecialister får nye medejere med dybe lommer og stor erfaring

Se også:

Danske vaskespecialister får nye medejere med dybe lommer og stor erfaring

Vaskerobotten kommer rundt

To procent af besætningsejerne i undersøgelsen svarede, at de deler redskaber med andre besætninger, som ikke er en del af samme samdrift. I alle tilfælde var der tale om en vaskerobot.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligesom med mennesker og andet, der flyttes mellem besætning, er en vaskerobot en smittespreder, hvis den ikke bliver håndteret korrekt.

Alt udstyr bør gøres ordentligt rent, desinficeres korrekt og derefter fortsat have 12 timers karantæne, inden det kommer ind i en ny besætning, gør Seges Innovation opmærksom på.