Høsten falder i år den 26. og 27. juli. Det er blevet bestemt for over et år siden, da Morsø Traktormuseum i Outrup på Vestmors planlagde sine gammeldags høstaktiviteter.

I år bliver der ekstra meget at se på, idet høsten kombineres med et Danhorse-træf i anledning af 60 års jubilæet for produktionsstarten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Historie

Morsø Traktormuseum skriver i en pressemeddelelse:

- I årene efter krigen var der et enormt behov for fødevarer. Derfor blev der i starten af halvtredserne på P. Jørgensens Maskinfabrik i Skalborg syd for Ålborg produceret landbrugstraktorer under navnet Danhorse. Allerede i 1954 blev den første traktor vist på Bellahøj Dyrskue i København. Traktoren vakte stor opmærksomhed. Landevejsgearet og det polstrede dobbeltsæde gjorde, at traktoren også var velegnet til transport, inden der også blev råd til bil. Udviklingsarbejdet var gjort så godt, at der ikke blev fremstillet prototyper. Efter dyrskuet gik man straks i gang med at bygge en serie på 10 stk. Produktionen løb over 3 år, men traktoren blev til sidst udkonkurreret af de grå Ferguson, som kom fra England. I alt blev der fremstillet 216 stk.

Af disse har 55 overlevet og 15 af disse vil kunne ses på Morsø Traktormuseum, hvor de vil arbejde i marken med forskellige redskaber.

Desuden vil der være en bemandet stand hvor man kan få flere gode historier om Danhorsetiden samt se to ukendte Danhorse: Danhorse diesel og Danhorse Iron Buffalo som blev eksporteret til hhv. Brasilien og Thailand.

Disse har museet lånt fra en lokal samler i Hjallerup for at markere 60 års jubilæet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To af fabrikant P. Jørgensens døtre vil desuden være til stede om lørdagen.

Gammeldags høst

Der vil blive høstet på alle måder lige fra segl til de første mejetærskere.

Derudover vil der være flere store indendørs udstillinger.

Bl.a. viser Thyholm US-truck deres hjemmebyggede meterlange fjernstyrede modellastbiler, og en lokal modelbygger fra Thisted viser sine hjemmebyggede model petroleumsmotorer.

Museets øvrige samling på 100 traktorer vil naturligvis også være åben, og i år kan der af nyheder nævnes Field Marshall, Farmers Union og Cleveland General, så museet lever fortsat op til sit slogan: Se traktorer du aldrig har hørt om.