En ny rapport fra CBS sætter nu tal på, hvordan rammevilkårene påvirker landbruget i Danmark sammenlignet med andre lande. Du kan læse mere om rapporten her.

Det glæder Martin Merrild, formand hos Landbrug & Fødevarer, at der nu er kommet tal på problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er godt tilfreds med, at vi nu har nogle tal på det. Det bekræfter bare, hvad vi har sagt igen og igen. Der er en hel række områder, hvor vi er dårligere stillet, end vores kolleger fra andre lande, siger han til Maskinbladet.

Selvom rapporten viser, at en dansk planteavlsejendom årligt i gennemsnit mister 473.000 kroner, svineejendommene 936.000 og malkekvægsejendommene 223.000 kroner i forhold til nabolandet med de næst ringeste rammevilkår, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der er bedre tider på vej med det samme, selvom man fra Landbrug & Fødevarers side håber, at det sætter gang i debatten.

- Jeg kan kun håbe, at det kommer til at betyde, at man fra politisk side er mere opmærksom på, at når vi siger, at vilkårene er dårlige, så er det et stort problem. Jeg er dog ikke så naiv, at jeg tror, at politikerne laver en masse om på grund af rapporten, siger Martin Merrild.

I hele perioden 1997-2016, hvor undersøgelsen er lavet, mangler en dansk planteavlsejendom således 10,5 millioner kroner, en svineejendom 12,3 millioner kroner og en malkekvægejendom 7,8 millioner kroner i indtjening i forhold nabolandene. Med indførslen af landbrugspakken, herunder øgede gødningsnormer, har regeringen ifølge Martin Merrild taget hul på problemet, men der er stadig flere ting, der trænger til en kærlig hånd.

- Jeg synes, at afgifter på eksempelvis pesticider, jordskatter og skat ved generationsskife er oplagte emner at tage fat på. Vi skal huske, at vi betaler verdens højeste lønninger i Danmark. Jeg vil gerne være stolt af, at vi betaler de højeste lønninger, men så skal vi også have fair vilkår, siger Martin Merrild.