Historien om massiv fiskedø i Filsø kom i medierne i slutningen af sidste uge, og landbruget fik skylden. Flere politikere samt Danmarks Naturfredningsforening var hurtigt ude og dømme landbruget skyldig i iltsvind og fiskedød til følge, forårsaget af udledning af næringsstoffer.

På det tidspunkt havde formand for L&F ingen kommentarer til sagen, og det var der en særlig grund til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ingen vidste ret meget om årsagen til fiskenes død i søndags, og det gjorde jeg heller ikke, så hvordan skulle jeg kunne gå ud og sige noget, siger Martin Merrild til Landbrugsavisen.

Dræn og sommerhuse

Mediet skriver, at eksperter nu er kommet frem til, at årsagen til fiskedøden højst sandsynligt skal findes i en blanding af spildevand fra sommerhuse, dræn fra veje, grøfter, fra skov, hede og opdyrkede marker i området.

- Jeg synes, det er skuffende, at så mange journalister agerer mikrofonholdere for folk, der uden afventning på en undersøgelse, kommer med en automatreaktion, der hedder, at det er landbrugets skyld, siger Martin Merrild til mediet og fortsætter:

- Det er ærgerligt og utroværdigt, og det er med til reducere respekten for politikere og det politiske arbejde, når man laver holdninger, der ikke bunder i fakta.