Lyt til artiklen:

Flakkebjerg tester bæredygtig løsning til nedvisning

00:00
Hastighed: ???x
02:24

Det var en stor dag, da Weedfighter første januar kunne være med til at skyde gang i et GUDP-projekt på AU Flakkebjerg.

Projektet tester bæredygtige løsninger til landbruget, med særligt fokus på alternativer til pesticider til ukrudtsbekæmpelse og nedvisning af blandt andet kartofler, det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den seneste mediedækning er det blevet tydeligt, at brugen af pesticider stadig er en varm kartoffel. Selvom Danmark og EU har indført forbud mod mange pesticider i landbruget, gives der stadig dispensationer år efter år, eksempelvis for nedvisning af kartofler.

Dette sker primært for at sikre landbrugets økonomiske overlevelse og skyldes manglen på effektive bæredygtige alternativer.

Takket være GUDP-projektet kan Aarhus Universitet nu teste og evaluere Weedfighter som alternativ metode, der kan tilbyde både økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.

Ny termisk nedvisningsmetode skal testes til markbrug

Se også:

Ny termisk nedvisningsmetode skal testes til markbrug

Damp og microbølger

Processen indebærer Damp, der denaturerer proteinerne i plantecellerne, en biologisk nedbrydelig accelerator, der sætter skub i udtørringen af plantecellerne og microbølger, der sikrer, at ukrudtsplanten dør.

Det er i korte træk det, som virksomheden Weedfighter har patenteret og har succes med til ukrudtsbekæmpelse på befæstede arealer i kommunalt regi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskning og udvikling er nøglen til at finde frem til løsninger, der kan være med til at eliminere behovet for anvendelse af pesticider i landbruget, og derfor er det altafgørende, at landbruget engagerer sig aktivt i udviklingen og godkendelsen af nye, bæredygtige metoder.

Danske Kartofler: Vi skærer Reglone ind til det højst nødvendige

Se også:

Danske Kartofler: Vi skærer Reglone ind til det højst nødvendige

For at undgå "Not invented here" tilgang til resultatet er det centralt for disse forskningsprojekter at der samarbejdes med de private aktører, og i GUDP-projektet er de med i form af KMC og Klarskov Frugt, samt landbrugsrådgivere som Agrovi.

Denne involvering er en afgørende faktor for at sikre teknologiens relevans og anvendelighed i praksis.

I projektet kommer Weedfighter på arbejde i testmiljøet og ukrudtsplanter blev behandlet for første gang.

rich-media-5
Testmiljøet som metoden testes på. Foto: Weedfighter.