Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Leder: Embedsmænd laver fejl

Af SSV - 1. jun. 2018 KL. 15:00

Maskinbladets chefredaktør mener, at man desværre bliver bekræftet i, at dansk embedsmandsvælde er en demokratisk defekt

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) burde have været til stede på det store fælles landbrugsmøde om målrettet reulering af landbruget, som for nylig fandt sted på Bygholm Landbrugsskole i Horsens.

På baggrund af hans hidtidige udtalelser tyder meget på, at han ville have fået sig en gedigen overraskelse over, at meget af den nuværende regulering af landbruget bygger på urigtige udsagn fra de embedsmænd, han som minister er blevet afhængig af og formentlig lytter til.

Den kraftige kritik af ministeriets embedsmænd er før blevet fremført af landbrugets organisationer - nogle med en skarpere tone end andre. Og også i landbrugspressen, herunder Maskinbladet, har kritikken haglet ned over embedsmændenes forkerte udsagn. Og på denne plads har Jakob Elleman-Jensens forgængere fået en del kritik for at acceptere og forsvare embedsmændenes fejl. Så kritikken af ministeriets embedsmænd er egentlig hverken overraskende eller ny - i landbrugskredse.

Men på Bygholm-mødet blev kritikken fremført af den skarpeste juridiske sagkundskab på dette felt, professor i miljøret Peter Pagh. Han var meget klar i mælet og konstaterede i sit indlæg, at nye krav til landbruget bygger på gamle fejl. Hans kritik mod systemet er hård, og han siger, at mange af miljøstyrelsens udsag slet ikke passer, og han kalder mange af udsagnene for urigtige.

- Jeg vil ikke sige, at embedsmændene er korrupte, men de er en del af et system, som har givet jer absurde problemer, fordi de har lavet fejl. Og systemet har en tendens til at lukke sig om sig selv og har svært ved at erkende fejl, sagde Peter Pagh.

Han omtalte Miljøstyrelsens metoder som at tælle bananer, når man skal tælle æbler. Og i et lille ekstraindlæg påviste han, at de aktuelle krydsoverensstemmelseskrav, som netop er besluttet, er ulovlige, og at det allerede er foklaret til embedsmændene, inden kravene trådte i kraft.

Når man har overværet et møde, som det i Horsens, bliver man desværre bekræftet i, at dansk embedsmandsvælde er en demokratisk defekt, der trænger til at blive håndteret af modige, handlekraftige politikere, som ikke er bange for at gå imod fordomsfulde, følelsesbaserede påstande uden sandhedsværdi.

Det er desværre den slags, dansk landbrug er oppe imod, og kampen bliver sværere at kæmpe, når minstre kun er på kortvarige visit i Miljø- og Fødevareministeriet. Og endnu sværere, hvis ministrene møder op med en dagsorden, der handler om at tækkes den grønne dagsorden - og derfor ikke udfordrer embedsapparatets urigtige udsagn og fejl.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame