LandboUngdom og Seges har sat nyt projekt i gang. Projektet er en del af Elevtiltagene i LandboUngdom og handler om, at LandboUngdom og Seges vil undervise eleverne på Hovedforløb 1 på landbrugsskolerne i arbejdssikkerhed.

Det første møde er netop afholdt, og det foregik på Agroskolen i Hammerum. Her mødte alle Agroskolens Hovedforløb1-elever frem en tirsdag eftermiddag for at høre, hvordan de kan passe på sig selv i deres arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var en helt forrygende eftermiddag, og jeg var meget overrasket over, at landbrugselever kunne sidde så stille, og lytte så interesseret til et emne. Men det var tydeligt, at det var et emne, som interesserede dem, fortæller Dorte Kvistgaard, Foreningskonsulent i LandboUngdom.

På programmet denne eftermiddag var blandt andet foredrag fra to landmænd, som begge har været udsat for en arbejdsulykke, og deres fortællinger gjorde et stort indtryk på eleverne. Derudover var der undervisning i aktuelle emner i arbejdsmiljø, nemlig fokus på arbejde i højden, gyllegasser, ergonomi og værnemidler.

En smadret hånd

En af landmændene, der fortæller om sine oplevelser, er Mogens Hjort Nielsen på 60 år, der fik smadret sin ene hånd for et halvt år siden.

Han stod bag en vogn, som var ved at lukke bagsmækken, men inden den lukkede, ville han lige fjerne lidt snavs i det hul palen skulle gå ned i. Samtidig lukkede hans kollega, der sad i traktoren, for palen, så Mogens fik hånden i klemme. Heldigvis gik medarbejderen ud for at tjekke om smækken var lukket, og dermed blev Mogens ikke slæbt afsted efter traktoren, men hånden blev knust.

Christina Edstrand er Arbejdsmiljøkonsulent hos SEGES og underviser på projektet, og hun har i samarbejde med Dorte Kvistgaard planlagt forløbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været vigtigt for os, at gøre undervisningen så nærværende som muligt, derfor har vi valgt, at invitere to landmænd med som har været ude for en arbejdsulykke. Så kan eleverne på nærmeste hånd, få en fornemmelse af de konsekvenser, det har, hvis man kommer ud for en arbejdsulykke. Vores mål er, at få dem til at tænke sig godt om i deres arbejde og hele tiden sikre sig, at det de gør ikke er farligt, siger Christina Edstrand, Arbejdsmiljøkonsulent hos Seges.