Hos 24-årige Anders Haustrup er der ingenting, der går - her kører det! Og den detalje, at den fynske arving til Ørnfeldt Gods og Ulriksholm Slot ved Kerteminde sidder i kørestol på grund af rygmarvsbrok, er ingen hindring.

Som sine forældre, er Anders Haustrup faglært landmand - og nu også driftsleder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er født ind i et landbrug og holder meget af naturen, siger Anders Haustrup, som er fjerde generation, der skal overtage de fynske besiddelser.

- Interessen er kommet ind med modermælken, og mit første ord har sikkert været traktor, tilføjer han lattermildt.

Den muskuløse gæve gut er vild med at have fat i det praktiske arbejde ved faget, og han tog sin udannelse på normeret tid. Først på Gråsten Landbrugsskole i Sønderjylland efterfulgt af tre måneders praktik i en svinestald. Siden på Dalum Landbrugsskole ved Odense og ni måneder i praktik hos en fynsk planteavler.

- Især planteavl og markarbejde har min store interesse, siger Anders og fortæller, at han nemt håndterer erhvervets enorme maskiner - endda med stor begejstring.

- Det kræver blot lidt smedearbejde at føre pedalerne op, så jeg kan betjene dem med hænderne. Men det koster ikke alverden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen pres

Endnu er godsejerinde Lisbet Haustrup langt fra pensionsalderen, så et generationsskifte ligger derfor stadig noget ude i horisonten, men Anders Haustrup er allerede nu meget inddraget i beslutninger omkring bedriften.

- Selvom mine forældre er lykkelige for min interesse for landbrug, er jeg aldrig blevet presset ind i erhvervet, siger han og forklarer, at han højst sandsynligt fortsætter sin uddannelse med at læse videre til agrarøkonom, fordi den fremtidige drift af godset formentlig bliver af en mere administrativ karakter.

- Jeg vil gerne være godt rustet, når jeg skal overtage gården, siger Anders beskedent, når han omtaler godsets 256 hektar, 63 hektar skov og slottet Ulriksholm, der venter hjemme.

Selvom bedriften i dag udelukkende omfatter planteavl, overvejer Anders Haustrup på sigt at udvide med enten søer eller slagtesvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke mere besværligt men selvfølgelig krævende at have slagtesvin, siger han og påpeger vigtigheden af flere indtægtskilder som modvægt til svingende kornpriser.

Kørestolen skræmmer

Anders Haustrup foregøgler ikke, at jobsøgningen efter sin uddannelse har været en ren dans på to hjul, selvom han overalt kun har mødt stor imødekommenhed og forståelse.

- Det var hårdt at søge job, vedgår Anders, der ellers har et pænt CV med mange referencer.

- Jeg sendte omkring 75 ansøgninger, både som breve og mails. Jeg mødte op personligt, og jeg henvendte mig telefonisk. Alligevel skræmmer kørestolen folk.

Der var dog en, som ikke var nervøs, og i dag arbejder Anders hos gårdejer Lars Nobel på St. Ladegård ved Sorø på Sjælland. Her har man aldrig før haft en kørestolsbruger ansat, men der er vilje til, at det skal lykkedes og tilpas overskud til, at det ikke betyder så meget, om arbejdet tager fem minutter længere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg passer primært de 660 søer i farestalden, siger Anders og forklarer, at det ikke er noget problem at komme rundt med kørestolen. Heller ikke i drægtighedsstalden med 140 søer i løsdrift.

Anders er ansat 37 timer med løntilskud, for selvom han yder 100 procent, udfylder han ikke en hel stilling.

- Jeg kan ikke vaske stald og er heller ikke med ved afhentning af slagtegrise, siger han og pointerer, at læsningen er så tempofyldt, at det er umuligt.

Fremover vil han dog gerne arbejde mere i marken og drømmer om beskæftigelse på en gård med planteavl.

- Om fem år er jeg i hvert fald stadig inden for faget og er på en bedrift et eller andet sted i landet, siger han og tilføjer finurligt, at det ikke er utænkeligt, at han måske også vil være undervejs med at stifte familie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ind imellem overvejer jeg da, om jeg kunne have valgt en lettere levevej, men så bliver min hjerne fuldkommen blank. Jeg skal simpelthen have jord under neglene, understreger Anders Haustrup efterfulgt af sit så charmerende smil.