Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Greenpeace til Esben Lunde Larsen: Vi skal have mindre kød og mere grønt

Af esu - 10. jan. 2018 KL. 15:35

Greenpeace inviterede Miljø- og Fødevareministeren på plantebaseret frokost foran Christiansborg. Ministeren mødte dog ikke op.

Greenpeace serverede tirsdag den 9. januar en plantebaseret frokost foran Miljø- og Fødevareministeriet. Anledningen er, at vi danskere spiser og eksporterer rigtig meget kød, som belaster klimaet og miljøet. Produktionen af køer og grise alene står for hele 18,2 procent af Danmarks samlede drivhusgasudslip. Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

- Der kan og skal gøres noget ved den overdimensionerede kødproduktion, hvis vi skal bremse klimaforandringerne, og vores plantebaserede frokost i dag er lavet for at minde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen om, at det er hans ansvar at regulere landbruget, siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark.

- Indtil nu har miljø- og fødevareministerens strategi desværre været at lempe vilkårene for landbruget på alle parametre og støtte udvidelsen af store bedrifter. I stedet burde han gå foran med et godt eksempel og støtte landbruget i at omstille til bæredygtig produktion med fokus på økologi og mindre kød, fortsætter Birgitte Lesanner.

Tanken om at bytte bøffen ud med mere klimavenlige alternativer er da heller ikke helt ukendt for mange danskere. En Gallup-undersøgelse fra 2016 har faktisk vist, at 42 procent har én eller flere kødfrie dage om ugen, og antallet af fleksitarer er fordoblet over de seneste år.

- Det er virkelig positivt, at danskerne i større grad har taget trenden med kødfrie dage til sig. Desværre er det ikke tilfældet for den danske regering, som i fællesskab med landbrugslobbyen ivrigt forsøger at opretholde et alt for intensivt og kødbaseret dansk landbrug, siger Birgitte Lesanner.

Et kilo oksekød belaster klimaet omtrent 23 gange mere end en tilsvarende mængde sojabønner og bidrager faktisk med mindre protein end bønnerne, ifølge Nationalt Center for Fødevarer og Landbrug. Der er således både miljø- og sundhedsmæssige gevinster forbundet med at skære ned på bøfferne til fordel for plantebaserede alternativer.

Trods dagens invitation til frokost foran Miljø- og Fødevareministeriet, dukkede Esben Lunde Larsen aldrig op. Det var der dog andre, der gjorde, for foruden ministeren var også hans medarbejdere og ordførere fra alle Folketingets partier indbudt til at sætte tænderne i det grønne alternativ. Blandt de fremmødte var blandt andet Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge, Enhedslistens ordfører for klima, miljø, grøn omstilling, landbrug og dyrevelfærd Maria Gjerding, Alternativets dyrevelfærds-, grøn omstillings-, landbrugs-, miljø-, natur- og fødevareordfører Christian Poll, klimaordfører fra Alternativet Rasmus Nordqvist og SF's dyrevelfærds-, landbrugs-, miljø-, natur- og fødevareordfører Trine Torp, samt SF's forbrugerordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame