Lyt til artiklen:

Greenpeace: Holland vil have 30 procent færre landbrugsdyr - Danmark bør gå samme vej

00:00
Hastighed: ???x
01:53

Hollands regering har netop fremlagt en plan om at gå i kamp med landbrugets udledning af kvælstof, som vil føre til 30 procent færre landbrugsdyr indenfor de næste 10 år.

Greenpeace opfordrer derfor den danske regering til også at lave en målsætning og en handlingsplan for at sænke antallet af køer og svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

- Det er fantastisk nyt, at Hollands regering nu sætter ind ved roden til landets naturkrise med et konkret mål om markant at sænke antallet af landbrugsdyr. Det er et vigtigt skridt for at beskytte naturen og miljøet, og det sender et vigtigt signal til politikere i resten af Europa om, at det er tid til at vise handlekraft og mod, hvis det skal lykkes at stoppe tabet af vilde dyre- og plantearter, inden det er for sent, siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov.

- Danmark har præcis de samme problemer som Holland med naturområder - både på land og i vores fjorde og kystområder - der er ved at blive kvalt af kvælstofforurening fra en al for stor og intensiv produktion af kvæg og svin. Det er uomgængeligt, at vi bliver nødt til markant at sænke den enorme produktion af dyr for at sikre en sund natur og leve op til vores klimamål. Spørgsmålet er, hvor længe regeringen og Folketinget vil blive ved med at sidde på hænderne og lade naturkrisen eskalere.

- Jo længere Danmark venter med at følge Hollands eksempel og sætte konkrete og ambitiøse mål for at sænke af antallet af landbrugsdyr, jo større risiko er der for, at vi mister enestående natur og vilde arter for altid, og for at politikerne vil blive nødt til at lave grimme sidste øjebliks-løsninger, som vi så med minkene. Landbrugserhvervet har fortjent, at også de danske politikere snart viser den nødvendige handlekraft, så vi kan sætte gang i omstillingen til fremtidens landbrug med mere økologi, plantebaseret mad til mennesker og langt mere plads til natur og skov.