EU's egen Revisionsret vil have unionen til i fremtiden at rette sin over 200 milliarder kroner store enkeltbetalingsordning mod folk, der rent faktisk bedriver landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den direkte støtte skal på papiret medvirke til at sørge for, at landmanden får et indkomsttilskud, så han kan hjælpe med at producere mad nok til at dække efterspørgslen fra markedet, og at han tager hånd om naturen imens.

Men regnedrengene i Luxembourg har fundet, at der i mange lande er et betydeligt antal støttemodtagere, der "ikke driver nogen eller kun driver ubetydelig landbrugsaktivitet", som de skriver i rapporten.

Over én million euro årligt

Revisionsretten peger på en udbredt praksis i nogle lande med at give fuld støtte til ejere af jord, som er bevokset med skov eller klipper i for eksempel Frankrig, Italien, Spanien.

I Storbritannien peger de på, at jordejere "modtager fra flere hundredetusinder til over én million euro årligt uden at drive nogen landbrugsaktivitet på sådan jord". De fremhæver, at der bliver givet fuldt støtte til et naturreservat, som ikke har været brugt til landbrug i årtier. En praksis, der er udbredt til yderligere 150.000 hektarer af samme støbning.

Revisorerne påpeger også, at der i EU's 27 lande findes 20 forskellige måder at administrere enkeltbetalingsordningen på, hvilket gør, at det i nogle lande er meget lettere for jordejere i nogle lande end andre at kræve støtte til områder, hvor der ikke foregår nogen landbrugsmæssig aktivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og de opfordrer til, at man fra EU-side skærper reglerne, så landmændene skal "udøve en konkret og regelmæssig aktivitet for at kunne modtage det fulde støttebeløb".

Ejeren scorer støtten

Samtidig stiller retten også store spørgsmålstegn ved den praksis, hvor ejeren af jorden scorer landbrugsstøtten og derefter forpagter den ud til den person, som driver den egentlige landbrugsvirksomhed uden at få del i støtten.

I Kommissionen er man bekendt med situationen og lover at bringe det med ind i diskussionerne om den fremtidige fælles landbrugspolitik.

- Problemet med "ikke-aktive" landmænd er noget, som vi vil tage op i reformen af den fælles landbrugspolitik," siger Roger Waite, der er talsmand for landbrugskommissæren.