Lyt til artiklen:

Dansk plan godkendt: Sender millioner til landbruget

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Med den ændrede plan kan cirka 100 millioner kroner i uudnyttede midler nu udbetales til landbruget, flere unge landmænd kan modtage etableringsstøtte på op til 745.000 kroner og naturplejere får bedre vilkår for at skabe biodiversitet.

Kommissionen har vendt tommelfingeren op til en justering af den danske strategiske plan, som fastsætter implementeringen af den fælles landbrugspolitik for 2023-2027 (CAP-planen). Planen blev godkendt i 2022 og trådte i kraft den 1. januar 2023, skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medlemsstaternes CAP-planer danner grundlaget for, hvordan EU's tilskudsordninger og regler anvendes i en femårig periode, men det er muligt for medlemsstaterne at anmode om ændringer én gang om året. Og EU-Kommissionen har nu godkendt Danmarks justeringer.

Blandt justeringerne er, at Danmark får mulighed for at udbetale ellers uudnyttede midler under de såkaldte bioordninger. I 2023 kunne der søges for cirka 800 millioner kroner.

Det er ikke alle midlerne, der blev søgt, og Danmark har nu fået mulighed for at udbetale de uudnyttede midler, der ellers ville være endt retur til EU. Det drejer sig om cirka100 millioner kroner.

Derudover er kravene til at søge om etableringsstøtte på op til 745.000 kroner for unge landmænd lempet. Det betyder, at praksiserfaring nu åbner for adgangen til ansøgningssluserne, hvor det tidligere udelukkende var uddannelse, der gav unge landmænd mulighed for at søge støtte.

Biodiversitet

Naturplejere kan se frem til, at de i 2024 får bedre vilkår for at skabe biodiversitet, når arealer udlægges til brak og natur. Det sker, da de ikke længere skal frahegne arealer, hvor de har græssende dyr, hvilket ellers har været en midlertidig løsning for 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareminister Jacob Jensen (V) siger:

- Jeg er meget tilfreds med, at det lykkedes at få overbevist EU-Kommissionen om, at de uudnyttede midler i 2023 selvfølgelig skal udbetales til de danske landmænd. Ligesom vi med ændringen sikrer, at flere unge landmænd fra 2024 kan søge ordningen om støtte til at etablere sig. Det er en mærkesag for mig at få ungdommen ind i landbruget, så vi kan fortsætte vores danske landbrugstradition. Det er denne ændring med til at understøtte. Og så slår vi med ændringerne til CAP-planen i 2024 et vigtigt slag for naturplejen i det åbne danske land, hvor naturplejere nu får bedre rammer for at udføre god naturpleje, siger Jacob Jensen.