- Vi arbejder hårdt på at opnå den bedst mulige kontrol af bruge af landbrugsstøtten, så vi kan være sikre på, at skatteydernes penge ikke bliver brugt forkert, lyder det fra landbrugskommissær Dacian Ciolos.

Det er Grækenland, der får det største smæk og skal betale 2,5 milliarder kroner tilbage. Primært for huller i kontrollen af, om opgivne hektarmål stemmer overens med virkeligheden, og forkert udbetalt støtte til landdistriktsudvikling. Men uregelmæssigheder blandt vin- og tobaksbønder, samt forkert udbetalte dyrepræmier tæller også tungt i regnskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt er det kontrollen af den opgivne støtteberettigede landbrugsjord, der volder EU-landene flest problemer. Udover grækerne skal også Bulgarien, Portugal og Rumænien hver betale et tre-cifret millionbeløb tilbage på den konto.

Lille tilbagebetaling for Danmark

I alt får 19 lande opkrævninger fra EU-Kommission i denne omgang. Heriblandt også Danmark, der får et minimalt rap over fingrene for at have udbetalt cirka 30.000 kroner for meget ud til en enkelt støtteordning.

Det er tredje gang alene i år, at EU-Kommissionen har fat i ørene på medlemslandene, fordi de ikke lever op til reglerne for omgang med landbrugsmidlerne. Både i marts og i juli sendte man regninger til medlemslandene på henholdsvist 2,5 og 2 milliarder kroner. Her gik det hårdere ud over Danmark, der skulle betale knap 75 millioner kroner tilbage for blandt andet manglende kontrol af dyrepræmier og krydsoverensstemmelsesregler.

Opkrævningen kommer, lige inden EU's egen Revisionsret i morgen skal tilkendegive, hvorvidt EU's årsregnskab stemmer eller ej. Sidste år fik landbruget for første gang i EU's historie ikke nogen reprimande fra regnedrengene i Luxembourg, eftersom der var fejl i under to procent af alle udbetalingerne.