DEBAT

Et grænsehegn mod vildsvin er en vigtig del i forsøget på at undgå afrikansk svinepest i Danmark, men det kan ikke stå alene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en pressemeddelelse bad ministeren om, at man meldte ind, når man observerede vildsvin. Men hvad sker der så? Formentlig ingenting. Man er nødt til at sætte handling bag ordene og oprette frivillige udrykningshold af jægere, der kan nedskyde vildsvinene. Der kunne let oprettes et register, som vi kender det fra schweisshunde, og de kunne så få besked på SMS, når de skulle rykke ud. Udrykningsholdet skulle naturligvis have ret til at gå på og afskyde på andres jorde, da der er landmænd, der ikke går ind for vildsvinebekæmpelse.

Samtidig kunne man lave forsøg med tremmer ved de overgange, der er i hegnet eksempelvis mellem marker. Måske kunne det hindre vildsvinene i at krydse der? Jeg håber bestemt også, at ministeren er i dialog med sin tyske kollega på området, da drømmescenariet ville være tilsvarende skydekæder i hele Slesvig-Holsten.

Vi er i denne sag nødt til at være kreative og forsøge at gå nye veje, da vi taler om mange tusinde arbejdspladser, der er i fare. Vel at mærke arbejdspladser, der for en stor del ligger i Danmarks yderområder, og der er således tale om en vigtig samfundsinteresse.

En effektiv bekæmpelse af afrikansk svinepest bør imidlertid også involvere andre lande, og jeg vil derfor tage emnet op på europæisk plan.