Der blev i efteråret indgået politisk aftale om en forsøgsordning med cannabis til medicinsk brug, men efterspørgslen efter cannabisprodukterne vil sandsynligvis ikke kunne dækkes via indkøb i udlandet. Det vil ifølge regeringen afhænge af det endelige antal patienter i ordningen samt importmulighederne.

Derfor har blandt andre Landbrug & Fødevarer peget på, at det er muligt at sikre Danmark selvforsyning på området, hvis der gives tilladelse til at dyrke de pågældende hampplanter i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er ikke med aftalen om forsøgsordningen taget stilling til, hvilke krav medicinsk cannabis skal opfylde for at kunne anvendes i ordningen, og der er heller ikke taget stilling til, hvordan den medicinske cannabis skal tilvejebringes.

THC-rester

Der er derfor mange spørgsmål, der skal besvares i forbindelse med den igangværende forberedelse af forsøgsordningen.

Bjarne Laustsen fra Socialdemokratiet har blandt andet bedt sundhedsminister Karen Ellemann (V) oplyse, om det nugældende forbud mod restkoncentration af stoffet THC bør ophæves som led i en større satsning på avl af cannabis til lovlige formål - herunder medicinske og kosmetiske.

Ministeren gør i sit svar opmærksom på, at myndighederne gennem mange år har fortolket lovgivningen om euforiserende stoffer således, at produkter, der er baseret på cannabisplanter, ikke må indeholde en målbar mængde af THC.

Det gælder eksempelvis hampeøl og kosmetik, og det er forhandleren, der skal kunne dokumentere, at produktet lever op til kravene:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maksimum

Men ifølge ministeren overvejer Sundhedsministeriet efter dialog med Lægemiddelstyrelsen, om der i bekendtgørelsen om euforiserende stoffer kan indsættes en maksimumgrænse for indholdet af THC-indholdet i produkter baseret på cannabisplanter:

- Der skal i givet fald være tale om en grænse, der er så lav, at produkterne ikke kan anvendes som rusmiddel, og så høj at de produkter, der ikke vil udgøre et problem rusmiddelmæssigt, vil kunne sælges, skriver Karen Ellemann

Merudgift

Bjarne Laustsen vil også vide, om det giver en merudgift for det danske samfund at købe cannabis til lovlige formål i udlandet, eksempelvis i Holland, frem for at give danske landmænd mulighed for at fremstille cannabis, ligesom han har bedt ministeren oplyse, hvilke love og regler, der skal ændres som følge af, at danske landmænd skal kunne dyrke cannabis til lovlige formål.