Agromek 2012 byder på i alt 90 to- og trestjernede nyheder, hvilket er rekordmange. Ni af nyhederne er i forbindelse med Agromeks åbning tildelt Agromekprisen 2012.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyhederne er bedømt af udvalg, som består af landmænd og andre brugere, og priserne er tildelt nyheder, som ifølge prisudvalgene kan får størst betydning i praksis.

Priserne er tildelt inden for fire kategorier med fire priser til markbrug, to til kvægbrug, to til svinebrug og en til øvrige sektorer - det giver ni priser i alt.

Ampad til styring af redskaber

Ampad er en ny terminal til brug i traktoren, og blev hædret med en af de fire Agromekpriser til markbruget.

Prisudvalget lægger vægt på det enkle i, at der på én computer kan installeres Apps til flere redskaber. Ampad styres med finger touch ligesom en Ipad, og kan styre alt Isobus-udstyr og tilsvarende modtage signaler fra gps-udstyr.

Ved at kunne bruge samme computer til flere redskaber er det ikke nødvendigt med andre terminaler i traktoren. Og ved at anvende den nye teknik med Apps er det let at installere programmerne, understreger udvalget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fugleskræmsel

Et elektronisk fugleskræmsel blev også hædret med en Agromekpris til markbrug.

Fugleskræmslet Animan bliver udstillet af Wildlife Communication Technologies. Det anvender fuglenes egne alarmlyde for at skræmme dem væk.

Prisudvalget fokuserer meget på den intelligente måde at skræmme uønskede dyr væk på. At anvende dyrenes egne lyde er effektiv til eksempelvis at skræmme gæs og råger væk.

Udvalget sætter også pris på at det elektroniske fugleskræmsel kan anvendes til at redde dyrevildt, da det kan programmeres til at udsende skræmmelyde før marken bliver høstet.

Fugleskræmslet, der drives af solceller, kan udvides til at dække et større område med samme elektroniske enhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AniMan er desuden i stand til at kende forskel på arter. Dermed er det kun de arter, som kan forvolde skader, der skræmmes væk.

AniMan sørger selv for at sende besked til brugeren via internettet. Dermed kan der hele tiden være styr på, hvordan aktiviteten på marken ser ud.

Nyt væskesystem

Et dynamisk væskesystem til marksprøjter blev også hædret med en Agromekpris til markbrug.

Væskesystemet DynamicFluid4 bliver udstillet af Hardi International A/S.

Prisudvalget har lagt vægt på den meget hurtige reaktionstid som det nye Dynamic Fluid 4 væskesystem giver. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver en bedre fordeling af spøjtevæsken specielt i foragre. Dermed er det slut med at skulle vente mange meters kørsel ved start inden sprøjten har indstillet sig på den rette væskemængde.

Da systemet laver en forkalkulation på dosering og fremkørselshastighed, åbner den med et tryk og en væskemængde, der ligger meget tæt på det ønskede, så der efterfølgende kun skal finjusteres.

Det nye væskesystem fra Hardi har en ekstrem lav reaktionstid. Det får input fra fire sensorer, der forsyner sprøjtecomputeren med data. De fire sensorer sikrer optimal regulering og er back up for hinanden, så sprøjtearbejdet kan forsætte, selv om et eller flere sensorsignaler falder ud.

Teknologi fra katamaranfærger

En gylleomrører med en helt speciel teknologi blev også hædret med en Agromekpris til markbrug.

Harsø Jetmixer type HJM 12 bliver udstillet af Harsø Maskiner a/s.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisudvalget lægger vægt på, at der er tænkt i nye baner med konstruktionen af gylleomrøreren, da jetmixeren er konstrueret ud fra det samme princip, som driver katamaranfærger frem.

En anden væsentlig ting er at den suger fra bunden, og dermed kan den stadig udføre en effektiv omrøring af tanken, selv om den næsten er tom.

Den store spuleeffekt, der opnås med den høje hastighed i stråleretningen, forventes at give store fordele ved omrøring af de store gylletanke.

Jetmixeren er bygget til tanke på op til seks meter dybe tanke. Der kan monteres forsuringsudstyr for enden af dysen. Mixeren er beregnet til traktorer fra 250 hk og op efter.

Fleksibelt forværk

En helt ny form for forværk til løsdriftsstalde blev hædret med den ene af to Agromekpriser til kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forværket følger koen, når hun læner sig frem ved foderbordet for at nå foderet. Forværket kan bevæges i en vinkel op til 30 grader ind over foderbordet.

Flexible Green Feeding udstilles af Cow-Welfare A/S.

Prisudvalget har lagt vægt på at det nye forværk med sin enkle opbygning kan forebygge trykskader. At forværket følger koen når hun læner sig frem ved foderbordet er med til at sikre dyrevelfærden.

Da røret over hovedet er væk, kan køerne løfte hovedet helt op og lade foderet glide ned i halsen, på samme måde som de ville gøre i det fri. Det forventes at kunne give koen mere liggetid ved at foderoptagelsen kan ske hurtigere med det nye forværk.

Prisen er den anden til systemet i løbet af de seneste par uger. I forrige uge vandt systemet prisen som bedste nyhed til kvægbruget på EuroTier i Hannover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indbygget sikkerhed til plansiloer

Et dobbelt betonelement til plansiloer blev også hædret med en Agromekpris til kvæg.

Det nye dobbeltelement til plansiloer bliver udstillet af RC Betonvarer A/S.

Prisudvalget lagde stor vægt på de sikkerhedsmæssige fordele, som det nye dobbeltelement til plansiloer giver. Elementet opstilles som dobbelt skillevæg og fyldes op med jord, både for at stabilisere elementet, og for at skabe en mandskabsgang.

Det giver store arbejdslettelser ved åbning og lukning af ensilagestakke med plastfolio at man kan gå i mandskabsgangen.

Udvalget forventer, at når det nu er muligt at få et dobbeltelement mellem to siloer, uden det koster dobbelt pris, vil det få meget større udbredelse ved opførelse af plansiloer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden forbedrer det sikkerheden, når ensilagesiloen skal fyldes. Skulle uheldet være ude, og en traktor kører ud over kanten, vil den blive hængende i den jordfyldte mandskabsgang. Alvorlige ulykker vil dermed blive undgået.

Luftvasker til svinestalde

Munters horisontale luftvasker/luftrenser til reduktion af ammoniakudslip til brug i svine- og fjerkræstalde modtog den ene af de to priser til svinebrug.

Renseren fjerner ammoniak fra luften uden brug af filtre. Det sker ved, at en tåge af vand og svovlsyre binder ammoniakken. Når de ammoniakmættede dråber rammer dråbefangere i renseren, samles væsken og ledes ud i gyllen.

Prisudvalget finder, at den helt store fordel ved denne renser er, at den ikke rummer et filter der skal renses. Det betyder også, at der ikke opstår et energikrævende modtryk i renseren.

Prisudvalget finder, at den enkle konstruktion og det lave energiforbrug er klare fordele. Det samme gælder mulighederne for nem rengøring, servicering og installering, hedder det fra udvalget.

Nyt staldkoncept

MT Højgaard nye staldkoncept, Intellifarm, til stor produktion af slagtesvin med stor fokus på et lavt energiforbrug modtog den anden Agromekpris til nyheder inden for svinebruget.

Konceptet omfatter et helt nyt ventilationsprincip, hybridventilation, som giver en besparelse på energiforbruget på 60 procent i forhold til en traditionel stald med diffus ventilation, oplyser udstilleren.

Prisudvalget lægger vægt på, at det nye ventilationsprincip er nytænkning, fordi man kombinerer mekanisk gulvudsugning og naturlig ventilation, der styres fuldautomatisk på grundlag af målinger af CO2, fugt og temperatur.

Det giver ifølge udvalget bedre staldklima og stor kapacitet på ventilationen i fuldisolerede stalde. Det gælder både på varme sommerdage og på stille vinterdage, hvor en lille del af staldluften renses med stor effekt. 

Rensningen via gulvudsug, hvor mindst 75 procent af ammoniakken og 50 procent af lugtstofferne bliver ført bort under gyllespalterne er en stor fordel, mener udvalget.

Værktøj til skift af store dæk

I kategorien øvrige nyheder blev vinderen af Agromekprisen et værktøj til håndtering af store dæk blev tirsdag hædret med Agromekprisen for øvrige nyheder på Agromek.

Easy Gripper Compast, som værktøjet hedder, bliver udstillet af Just Easy Tool ApS.

Prisudvalget har lagt vægt på at Easy Gripper Compact er et godt værktøj til håndtering af store dæk. Den nye kompakte udgave, hvor hjulløfteren kan monteres på minilæssere og frontlæssere gør at den forventes stor udbredelse i landbruget.

Easy Gripper Compact er et nyt værktøj, der gør det langt lette at skifte dæk på store køretøjer som traktorer og entreprenørmaskiner. Dermed fjernes en stor del af det fysisk hårde arbejde med håndtering af dæk.  Med Easy Gripper er det muligt at lægge dækkene ned til opbevaring, og efterfølgende få dem løftet op igen uden problemer.

Kameraer letter monteringen af dækkene og dermed kan værktøjet være med til at spare arbejdstid.

Løftekapaciteten er 1.000 kg, og værktøjet har en egenvægt på 400 kg. Ud over at håndtere dæk, kan det også anvendes til at flytte og læsse rundballer.