Ved opførelse af biogasanlæg, kræves det, at Kohberg putter mindst 75 procent gylle i anlægget. Det virker dog langt fra logisk, da firmaets eget brødaffald vil kunne producere ti gange så meget biogas. Det skriver ErhvervsBladet på deres hjemmeside.

Den sønderjyske brødfabrikant i Bolderslev kunne faktisk udpeges som en af regeringens miljøkæledægger, fordi virksomheden som en af de få i Danmark har tilsluttet sig FN-initiativet UN Global Compact, hvor private virksomheder lover at være med til at løse verdens sociale og miljømæssige udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men Kohberg kan ikke få støtte til biogasanlægget, med mindre virksomheden vælger at købe og køre store mængder gylle fra hele Sønderjylland til brødfabrikken i Bolderslev, for biogasanlægget skal som minimum fodres med 75 procent gylle, siger reglerne.

Absurde regler

ErhvervsBladet har spurgt de i alt 34 medlemmer i henholdsvis energipolitisk udvalg og fødevareudvalget på Christiansborg om deres reaktion på historien, samt hvad de eventuelt vil gøre ved problemet. Flertallet kalder reglerne for absurde.

- Ny lovgivning, som er undervejs, vil dog måske kunne hjælpe Kohberg og andre virksomheder, der er kommet i klemme ved opførslen af biogasanlæg, siger fødevareminister Henrik Høegh.

- Først vil jeg sige, at jeg er glad for, at Kohberg arbejder med at opføre et anlæg. Men Grøn Vækst er primært lavet for at få afgasset gyllen, og derfor vil vi med ny lovgivning forhøje elafregningen i anlæggene med procesenergi fra de nuværende omkring 75 øre med 20 procent, så der kommer bedre økonomi i opførslen af disse anlæg for Kohberg og andre virksomheder, siger Henrik Høegh.