Lyt til artiklen:

Har været landbrugsjord i 200 år: Nu bliver område til kæmpe sø

00:00
Hastighed: ???x
01:54

I over 200 år har en gammel søbund syd for Gilleleje været drænet og brugt til landbrug. Men nu skal søen genopstå, så den igen kan blive en af Nordsjællands største.

I dag er gravemaskinerne derfor kørt i stilling og står klar til arbejdet med at etablere ind- og udløb til søen, fylde grøfter op og etablere diger. Arealet bliver et stort, sammenhængende naturområde på omkring 600 hektar. Heraf bliver godt halvdelen en lavvandet sø, der omgives af lysåbne, ferske enge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag har vi nået en milepæl i Søborg Søs historie. Nu giver vi et stort område tilbage til naturen. Det er først og fremmest til gavn for biodiversiteten med et vådområde, der blandt andet vil tiltrække et mangfoldigt fugleliv. Men projektet er også en stor gevinst for både vandmiljøet og klimaet. For eksempel vil udvaskningen af kvælstof til Kattegat reduceres med 20 tons årligt, siger miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Der er gennemført en omfattende kabale med jordfordelinger af den privatejede landbrugsjord forud for det store naturgenopretningsprojekt. Her har det været muligt for lodsejere at vælge mellem at få erstatningsarealer, at sælge jorden til det statslige naturgenopretningsprojekt eller at få udbetalt erstatning.

Naturen opfører sig underligt, og forskerne forstår ikke hvorfor

Se også:

Naturen opfører sig underligt, og forskerne forstår ikke hvorfor

De gamle pumper - der nu holder området drænet og tørt - bliver efter planen slukket i foråret 2025. Herefter vil det tage omkring et år, før søen er fyldt helt op med vand.

Det forventes, at genopretningen af Søborg Sø vil koste ca. 120 mio. kroner.