Lyt til artiklen:

Mange EU-straffesager rejses fejlagtigt

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Myndigheder skrider tilsyneladende hårdere frem mod landmænd, slagterier og vognmænd, end juraen tillader.

- Der er en udtalt fornemmelse i brancherne af at blive rigidt og ujuridisk hårdt reguleret i netop disse sektorer, fortæller advokat Hans Sønderby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og noget tyder på, at han har en pointe.

I hvert fald når han opgør de sager, som hans advokatkontor, Sønderby Legal, har været involveret i.

- I en tid, hvor bebrejdelserne mod fødevareproducenter og deres følgeerhverv for at tilsidesætte klima og miljø nærmest ingen ende vil tage, har disse brancher vundet 101 ud af i alt 104 EU-straffeforhold behandlet her hos os siden august 2021, siger han.

Politianmeldelser

Han har konstateret, at myndigheder alt for ofte er skredet til politianmeldelser for forhold, som han og kollegaerne på advokatkontoret havde svært ved at tro kunne holde i byretten.

- Det kunne de så heller ikke. Påtaleopgivelser, tiltalefrafald og frifindelser har nu rundet hundrede forhold siden august 2021, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Juridiske fejlbedømmelser

Ifølge Hans Sønderby oplever brancherne, at håndhævelsen i Danmark af regelsæt med afsæt i EU-retten ofte fokuserer mere på håndfaste formuleringer i de sekundære retsakter - nemlig direktiver og forordninger.

- Det sker fremfor at fokusere på den primære EU-ret såsom det EU-retlige proportionalitetsprincip, som indeholder retssikkerhedsprincip, transparensprincip, forbud mod forskelsbehandling med flere, selvom disse krav står højere i den juridiske rangorden - deraf navnet primær EU-ret, påpeger Hans Sønderby, der har stor ekspertise i EU-ret.

Behov for ændring

Hans Sønderby oplever, at det er et meget stort pres for alle virksomhedsledere - store som små - at leve under truslen fra verserende straffesager.

- Især betyder det frygt for eskalering af kontrolpres frem mod rettighedsfrakendelse. Det kunne godt være samfundsnyttigt at få håndhævelsen af EU-regler tilpasset EU-Domstolens praksis, inden der skrides hårdt ind, siger han.

Han forklarer, at det det EU-retlige proportionalitetsprincip anvendes til at skelne mellem sanktionsfri tilsidesættelser og sanktionsbærende overtrædelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- EU-reglernes formål, den kontekst de indgår i og grovheden i forseelsen har væsentlig EU-retlig betydning for, om der overhovedet foreligger en overtrædelse af reglen. Ikke blot for størrelsen af en eventuel sanktion, siger Hans Sønderby.