Lyt til artiklen:

Debat: Lighed for loven

00:00
Hastighed: ???x
02:45

Hjarnø Havbrug blev i begyndelsen af december idømt en bøde på 20 millioner kr. på grund af overskridelser af udlednings-tilladelser og dermed forhøjede udledninger af fosfor og kvælstof til havet. Samtidig får de konfiskeret 125 millioner kr. svarende til udbytte af overproduktion.

Det er en af de første gange den grove miljøbestemmelse i straffelovens § 196 har fundet sted. På trods af, at politiets 77 ringbind med beregninger er pist forsvundet i løbet af det langstrakte sagsforløb, mener man, at tilladelserne blev oversteget med mellem 250 og 400 procent over flere år og at havbruget kan have udledt over 750 ton kvælstof og fosfor mere end det tilladte i løbet af en årrække.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen har taget over tre år. Samme år som sagen begyndte oplyste Horsens Kommune, at der bare i 2020 var blevet udledt 844.000 kubikmeter spildevand og regnvand i Bygholm Å og Horsens Fjord. Heraf blev 456.000 kubikmeter udledt fra bare et enkelt rensningsanlæg. Denne praksis er fortsat. Også her er der tale om adskillige udledninger helt uden tilladelser.

Der er f.eks. i 2021-22 kun udstedt 20 tilladelser til de fra Horsens Kommune selv oplyste 76 overløbssteder ligesom der kun er udstedt 173 tilladelser til 369 udløbssteder for separatkloakering. I 2020 blev der i alt udledt 456.342 m3 opspædet og primært renset spildevand som overløbsmængder.

Det urensede spildevand har sammen med udløb fra separatkloakering tilført vandmiljøet over 41 tons N og over 6 tons fosfor blot i 2020. Hvor meget der er i det rensede spildevand, er ikke oplyst, ligesom det ikke klart fremgår om udløb fra alle udløbssteder uden tilladelser er talt med.

Ud fra de oplysninger, der er umiddelbart tilgængelige, er det svært at se størrelsesforholdene mellem udledningerne fra private og offentlige udledninger.

Alligevel kan man spørge: Hvorfor skal Havdambruget i retten og dømmes - mens kommunen går helt fri uden så meget som en påtale? Er det bedre, som kommunerne gør at udlede store mængder helt uden tilladelse? Og hvad betyder det, at det er forvaltningen selv, der står for kontrollen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er der lighed for loven her? Hvorfor skal det offentlige ikke stilles til ansvar, når det private skal?