Lyt til artiklen:

38.628 hektar lavbundsprojekter er igangsat

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Hver en hektar tæller på vejen mod udtagning af de 100.000 hektar lavbundsjorde i 2030, som er ambitionen i Landbrugsaftalen fra 2021.

Spritnye tal for udtagningsprojekterne viser ifølge en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, at 38.628 hektar lavbundsjorder nu enten er færdigetableret, under realisering eller under forundersøgelse til udtagning. Det er mere end en tredjedel af, hvad der er ambitionen at udtage i 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den seneste status på udtagningsprojekterne blev opgjort i april 2023, hvor det samlede tal på tværs af de forskellige lavbundsordninger lå på 30.381 hektar. Der er dermed sat gang i projekter, der dækker yderligere 8.247 hektar siden april i år.

Der arbejdes løbende på at forbedre og udbygge rammerne for udtagning af lavbundsjorder. Aarhus Universitet arbejder netop nu på at opdatere det nuværende kortgrundlag, der angiver, hvor der findes lavbundjorder, og hvor meget lavbundsjord der reelt er. Det nye kort skal sikre det bedst mulige grundlag at arbejde ud fra.

- Den store indsats, vi har i gang for at udtage lavbundsjorder, er helt afgørende i den grønne omstilling af landbruget. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi så tydeligt kan se, at det går i den rigtige retning med den nye opgørelse. Udtagning af lavbundsjorder er drønsvært. Både fordi der er rigtig mange aktører inde over de her projekter, og fordi hvert enkelt projekt tager tid. Derfor er en vis tålmodighed også nødvendigt med de her projekter. Og det ser vi efterhånden betaler sig, når vi ser den positive fremgang med de nye tal., siger Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen.

Der er desuden givet tilsagn til i alt 7.300 hektar på den etårige bio-ordning ekstensivering med slæt, hvis formål er at reducere udledningen af drivhusgasser og kvælstof fra dyrkede lavbundsjorder.

Landbrugsstyrelsen estimerer, at det tager mellem fire til seks år fra der startes forundersøgelser på et lavbundsprojekt, til projektet er færdigetableret. Det er særligt jordfordeling, der involverer mange aktører, som tager tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder også, at der ud af det samlede tal kun er 187 færdigetablerede hektar, mens 6.161 er under realisering. De resterende 32.280 hektar er under forundersøgelse, og kan altså endnu nå at få nej.

rich-media-3
Grafik: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.