Lyt til artiklen:

Debat: Etableringsstøtteordningen er et godt rygstød til generationsskiftet

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Dansk landbrug står overfor et massivt generationsskifte de kommende år. Man forventer at op mod 1/3 af alle heltidsbedrifter skal skifte hænder inden vi rammer 2030. I mine øjne er det meget vigtigt, at vi får gjort den proces så smidig som muligt, så de unge landmænd bliver hjulpet godt på vej.

Derfor er jeg meget glad for, at Jacob Jensen (Venstres minister for fødevarer, landbrug og fiskeri) vil lempe kravene til etableringsstøtteordningen. Det er der opbakning til i forligskredsen bag Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug, hvor forslaget allerede er blevet vedtaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder helt konkret, at man fremover kan søge etableringsstøtte også med et vist niveau af erhvervserfaring. Og ikke kun med uddannelsesbaggrund, som tidligere. Det synes jeg er sund fornuft. Unge der kender maskinerne og er vant til at have hænderne i jorden, er mindst lige så kvalificerefede til at tage fat i landbruget og på gartneriet. Allerede i ansøgningsrunden i 2024 vil unge landmænd og gartnere kunne søge midler fra ordningen, såfremt lempelsen godkendes i EU-kommissionen.

Jeg er selv opvokset på et gartneri, og bor med udsigt til marker. Det skal kommende generationer også kunne opleve. Derfor skal vi sikre, at dansk landbrug bliver ved med at være et af verdens førende - også indenfor teknologi og bæredygtighed. Den opgave er jeg sikker på, at unge danske landmænd kan løfte, og det er vores ansvar at hjælpe dem godt i gang.

Jeg møder rundt i landet en meget stor villighed fra de unge til at gå i gang med en landbrugsuddannelse. I 2023 startede 21 procent flere elever på en landbrugsskole sammenlignet med januar 2021. Det er en super god stime, og jeg er sikker på, at lempelsen af etableringsstøtteordningen vil være et godt rygstød til generationsskiftet.

Jacob Jensen vil sikre generationsskifter

Se også:

Jacob Jensen vil sikre generationsskifter