Lyt til artiklen:

Debat: Overbureaukratiske hesteregler skader naturplejere

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Vi hesteholdere har hidtil og skal også fremadrettet have registreret nye føl i Seges-registeret, have chipset føllet og lavet et hestepas, inden føllet er 10 måneder gammelt. Der betyder en udgift på omkring 500 kroner pr. pas, samt mellem 300 og 1.000 kroner til mærkning pr. føl afhængig af antal føl.

Fremadrettet skal vi også have hestene registreret i CHR-registeret. Altså dobbelt registrering. Registreringen i CHR-registret skal ske via en app, der ikke findes på ældre telefoner. Systemet er stadig under udvikling og vil derfor formentlig i lighed med andre offentlige it-systemer have en del indkøringsvanskeligheder. De nye regler er både omfattende og arbejdskrævende for vi hesteholdere. For den enkelte er det i øvrigt både lettere, billigere og hurtigere at få hestepasset udfærdiget i Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beslutningen om udvidelse af bureaukratiet skyldes en EU-forordning og begrundes med sporing af smitsomme sygdomme. Det har efter min dyrlæges udsagn ikke været et problem de seneste 90 år.

I stedet for at besværliggøre hestehold ved dobbelt registrering kunne man på én gang lette, billiggøre og øge sporbarheden af hestene ved at bruge det etablerede webdyr-system, der efter flere års drillerier nu fungerer enkelt og stabilt for kvæg, får og geder. Det virker på den måde, at sælger af et kreatur indberetter CHR-nummer og dyrenummer for besætningen samt købers CHR-nummer.

Hvis ikke køber registrerer indgang af kreaturet, propper der en reminder op, indtil købet er registreret. Det betyder sikker sporbarhed. Hvis man brugte webdyr-systemet til heste, kunne man spare hestepasset, der må betegnes som overflødigt siden indførelsen af chipmærkning i 2010.

Chipmærkning må alt andet lige være mere sikkert end øremærker ved kreaturer, fordi øremærker ind imellem rives af. For rigtig dyre heste og heste, der fragtes rundt i Europa, kunne man, hvis ejer ønsker det, udstede pas. Forenklingen ville spare en masse bureaukrati samt ekstra arbejde for vi bønder.

Mon ikke man har overset EU's proportionalitetsprincip. Her står:

Artiklen fortsætter efter annoncen

I henhold til dette princip skal EU-foranstaltninger:

  1. Være egnede til at nå det ønskede mål.
  2. Være nødvendige for at opnå det ønskede mål.
  3. Ikke pålægge den enkelte en byrde, der er urimeligt stor i forhold til det mål, der skal nås.

Politikerne, der snakker om forenkling af bureaukratiet, burde komme vi hesteholdere til undsætning for at minimere dette virkningsløse bureaukrati. Med en besætning på omkring 200 ponyer til naturpleje, ved jeg, at de nye lovkrav vil betyde ophør med naturpleje, grundet enormt ekstra arbejde til registrering med videre, samt risiko for store bøder, hvis/når der kan findes registreringsfejl/mangler.

Er det det, der er meningen?