Lyt til artiklen:

Temadag om landbrugets klimabidrag

00:00
Hastighed: ???x
03:09

Der bliver sat fokus på landbrugets bidrag og løsninger på verdens klimaproblemer med baggrund i den solide danske grundforskning, der finder sted på Aarhus Universitet, når Farmbrella Group den 17. november har inviteret sine netværksmedlemmer og interesseorganisationer som Økologisk Landsforening og Bæredygtigt Landbrug til klima-dag på Aarhus Universitets forskningsafdeling i Foulum. Det skriver Farmbrella i en pressemeddelelse.

På forsøgsstationen skal deltagerne høre oplæg om, hvordan forskerne arbejder for at klimasikre landbruget til fremtiden, og med baggrund i formiddagens besøg på både græs-bioraffinaderiet og kvægforsøgscentret vil Landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening Sybille Kyed og Bæredygtigt Landbrugsfaglige konsulent Jens Lund Pedersen fortælle om deres visioner for fremtidens klimamæssigt bæredygtige landbrug i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark med fremme

I Farmbrella Group er ophavsmanden til klima-topmødet Jakob Tilma glad for, at Aarhus Universitet sagde ja til at vise den stærke danske klimaforskning på landbrugsområdet frem, og for at to af kombattanterne i landbruget kan mødes for prøve at finde fælles fodslag i klima-debatten.

- Aarhus Universitet er med helt fremme i forhold til at forske i klimapåvirkningen fra landbruget, men endnu vigtigere, til at forske i de områder, der skal sikre, at vi kan få en mere klimavenlig og bæredygtig landbrugsproduktion i fremtiden. Det glæder vi os meget til at lære mere om, og så er det vigtigt for os, at kunne samle Bæredygtigt Landbrug og Økologisk Landbrug til en konstruktiv dialog omkring, hvordan vi kan gøre klimaspørgsmålet til en vindersag for dansk landbrug, siger Jakob Tilma, COO i Farmbrella Group.

Fokus på fagligheden

Det er kun godt ét år siden, at der var bred politisk opbakning til "Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug", men sidenhen har flere partier luftet tanker om en CO2-afgift, samtidig med at landbrugets klima-påvirkning og klima-bidrag har fyldt meget i valgkampen.

Derfor mener Jakob Tilma, det er vigtigt, at få gjort opmærksom på, hvilke muligheder der er til stede, så interesseorganisationer, embedsværket og politikerne kan tage klima-kloge beslutninger på et oplyst grundlag.

- Målet med netværksdagen hos Aarhus Universitet er at skabe et stærkere fagligt fundament for debatten på klima-området, og så håber vi, at forskerne kan inspirere flere til at se muligheder frem for begrænsninger i udviklingen af landbruget, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskning i klima-løsninger

På Farmbrellas netværksdag vil seniorforsker Poul Erik Lærke fortælle om Aarhus Universitets tilgang til en klimavenlig produktion med fokus på potentialer og barrierer ved udtagning af lavbundsjord, og det bliver fulgt op af et oplæg fra postdoc Diego Grados Bedoya, der fortæller om foranstaltninger til reduktion af lattergas emissioner fra landbrugsjorde.

Herefter åbner Foulum dørene til bioraffinaderiet, hvor deltagerne hører om omdannelse af græs til græsprotein og om projektets betydning for klima, udvaskning og vandmiljø. Herefter fortæller professor Martin Riis Wisbjerg om kvægforskningen og mulighederne for at reducerer metanproduktionen fra kvæg i kvægstaldene på Danmarks Kvægforskningscenter.