Lyt til artiklen:

L&F: Der er ikke en enkelt måde at opnå en CO2-reduktion på 70 procent

00:00
Hastighed: ???x
02:49

Klimadirektør i l&F, Niels Peter Nørring, har læst delrapporten nøje og kommer med sine kommentarer til ekspertgruppens forslag.

- Vi hilser den første delrapport, som ikke omfatter landbrugets biologiske processer, velkommen. Der er tale om et solidt grundlag for de politiske forhandlinger, siger Niels Peter Nørring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en historisk vision vi arbejder henimod. At skabe reel grøn omstilling af Danmark bliver bestemt ikke nemt, men vi håber på en bred aftale, som sikrer stabile rammer, og giver mulighed for langsigtede investeringer i dansk erhvervsliv. En ting står meget klart i rapporten, nemlig at der ikke er en enkelt måde at opnå en CO2-reduktion på 70 procent, der samtidig opfylder alle principperne i klimaloven, siger klimadirektøren.

Der er mange hensyn, som ekspertgruppen skal balancere, mener L&F.

- Overliggeren for det hele må være at skabe reel, grøn omstilling, hvor vi sikrer fortsat udvikling af klimaløsninger her i Danmark. Klimaløsninger, som vi senere vil kunne eksportere til hele verden, som det er sket med vindmølleindustrien, siger han.

Klimadirektøren påpeger, at ekspertgruppen i model tre har fokus på investering i omstilling af virksomhederne i stedet for at afvikle dem.

- Det er den tilgang vi hele tiden skal have for øje. Men ingen af modellerne undgår en betydeligt CO2-lækage til udlandet, og det er afgørende, at politikerne forholder sig til den problemstilling., siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på arbejdspladser

I ekspertgruppens rapport fremgår det, at mellem en tredje- og fjerdedel af tabte arbejdspladser findes i primærproduktionen.

- Det er arbejdspladser, som i dag findes i landdistrikterne. Vi vil stå fast på, at den udfordring bliver taget seriøst. Det er ikke rimeligt, at landdistrikterne bliver dem, som primært skal betale for den grønne omstilling gennem tabte arbejdspladser og generel afvikling, mener klimadirektøren.

- Det er positivt, at ekspertgruppen har fokus på støtte til udvikling i sektorerne, men der mangler fokus på de sektorer, som ikke kan gøre brug af CO2-fangst. Vi kan ikke sætte en CO2-opsamler på traktorens udstødning, så derfor skal der gives anden støtte til den grønne omstilling i sektorer, som ikke kan bruge den teknologi, siger klimadirektøren.

- For at sikre lige konkurrencevilkår i EU, må der selvfølgelig ikke lægges afgifter på fødevarevirksomheder, som er under kvotesektoren og allerede betaler for udledninger af CO2. Desuden er det vigtigt at provenuet fra afgifterne ikke bruges på selskabsskatten, men i stedet geninvesteres i virksomhederne, siger Niels Peter Nørring.