Regeringen har besluttet at flytte 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstaden til lokaliteter i hele Danmark. Miljø- og Fødevareministeriets styrelser og klagenævn beskæftiger cirka 4.500 medarbejdere. Allerede i dag er knap 53 procent af disse medarbejdere beskæftiget uden for København. Med regeringens plan når det tal op på 67 procent.

- Miljø- og Fødevareministeriet havde i forvejen mange arbejdspladser rundt omkring i Danmark, men det giver rigtig god mening, at flere af ministeriets medarbejdere kommer endnu tættere på det, vi arbejder med, og dem vi arbejder for - nemlig naturen, miljøet, fødevarevirksomhederne, landbruget og fiskeriet, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturstyrelsen bliver til to

Som led i regeringens beslutning opdeles den nuværende Naturstyrelse i to styrelser, og der etableres en ny styrelse, Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning. Naturstyrelsen får hovedsæde i Randbøl i Østjylland, og dens opgave bliver drift af statens godt 200.000 hektar skov- og naturarealer og naturprojekter. Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning skal løfte omfattende myndigheds- og ministerbetjening inden for vand (hav, grundvand, overfladevand), natur og klimatilpasning. Styrelsen får hovedsæde i København.

392 til Augustenborg

En stor del af NaturErhvervstyrelsen flyttes til Augustenborg i Sønderjylland. Det drejer sig om driftsopgaver med support, tilskud og kontrol. Disse opgaver placeres i nyt stort driftscenter i Augustenborg. I alt flyttes 392 stillinger til Als. Derudover flyttes et antal medarbejdere til styrelsens eksisterende afdeling i Tønder.

Fra Miljøstyrelsen flyttes opgaver om kemikalieinspektion, miljøgodkendelser og tilsyn med virksomheder til Slagelse på Sjælland.

Ministeriets tre klagecentre (Fødevareministeriets Klagecenter, Energiklagenævnet og Natur- og Miljøklagenævnet) flyttes til Viborg, hvor de kommer til at bo samme sted.

Flytningerne skal gennemføres hurtigst muligt. Miljø- og Fødevareministeriet igangsætter nu en proces for, hvordan flytningerne kommer til at ske. Det kommer ikke til at ske samtidig for alle, men på forskellige tidspunkter, afhængig af hvad der kan lade sig gøre rent praktisk ? blandt andet skal de nye lokaler gøres klar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grobund for vækst

Hos Landbrug & Fødevarer tager administrerende direktør Karen Hækkerup positivt imod, at regeringen vil flytte 3.900 job ud af hovedstaden og fordele dem på 38 byer i 25 kommuner.

- Jeg er i høj grad positivt overrasket over, at regeringen nu flytter tusindvis af arbejdspladser ud i landet. Regeringen gør virkelig ord til handling og skaber grundlaget for ny vækst og arbejdspladser i Produktionsdanmark. Fødevareklyngen står i forvejen for en stor del af beskæftigelsen i yderområderne, men kun en samlet indsats fra både stat og kommuner kan sikre, at der også i fremtiden er vækst i hele Danmark, siger adm. direktør Karen Hækkerup.

Giver mening

Blandt de udflytninger, som regeringen varslede i dag, er 400 job hos NaturErhvervstyrelsen og dele af Naturstyrelsen.

- De to styrelser er gode eksempler på, at det giver god mening at flytte en række opgaver ud af København og tættere på kunderne, som hovedsagligt er landmænd og fødevarevirksomheder, siger Karen Hækkerup.

- Udflytningen er selvfølgelig en stor mundfuld. Der kan være en overgangsperiode, hvor medarbejdere og ledere bliver udfordrede i hverdagen. L&F vil gøre alt, hvad vi kan for hjælpe til, at hele overgangsperioden bliver så gnidningsfri som overhovedet muligt, siger Karen Hækkerup. Hun tilføjer, at det er vigtigt at holde fokus på den daglige administration herunder udbetaling af blandt andet landbrugsstøtten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i mange år haft en tæt dialog med NaturErhvervstyrelsen om at forbedre deres kundedialog og kvaliteten i deres arbejde, og det vil vi naturligvis fortsætte med også i det ny set-up, siger Karen Hækkerup.