Det tyder på, at de seneste år med høje skindpriser til producenterne er ved at blive afløst af et normaliseret marked. Alligvel kan det godt betale sig at være minkproducent i Danmark, siger Christian Brasholt Larsen, partner hos BDO.

Det nye marked stiller nye krav til producenterne, som ikke bare skal vænne sig til det nye marked, men også må leve med højere omkostninger på grund af stigende miljø- og foderomkostninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Før kostede det 100 kroner at fodre en mink op - i dag koster det 130-140 kroner, siger Christian Brasholt Larsen.

- Med de priser, som der er nu, er der stadig mulighed for at tjene penge. Men man er gået fra en rigtig god aflønning til en normal årsløn, siger han.

På Kopenhagen Furs februarauktion blev alle 7 millioner skind solgt. De godt 4,5 millioner danske minkskind indbragte en gennemsnitspris på 367 kroner, mens de udenlandske skind lå på 292 kroner. I 2012/13 lå gennemsnitsprisen på de danske skind på 612 kroner.

Fokus skifter

De faldende priser betyder ifølge Christian Brasholt Larsen, at markedet vil ændre sig, og fokus på mængdeproduktionen vil overgå til et stadig større fokus på kvalitet, sikring af rette type skind, og fokus på marginalindtjeningen vil blive endnu større.

- De senere år er der opstået en masse produktionsfarme, hvor det hele handler om mængde. Man kommer til at vende tilbage til farme, hvor man satser på kvalitet. Officielt har man sagt, at danskerne er gode til at lave kvalitetsskind, og det er det, man har fokuseret på, men der er også rigtig mange farmere i Danmark, som har leveret styk. Der kunne man bedre gå på kompromis med at prisen lå lige fem kroner under gennemsnittet, fordi det stadig var en rigtig god forretning. Der skifter fokus nok, så det nu i højere grad handler om at skabe kvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han siger videre, at man tidligere godt kunne leve med, at skindene indbragte fx 5 kroner mindre, end de burde.

- 5 kroner på et skind nu gør en kæmpe forskel. Det gjorde det også før, men det gjorde ikke ondt på samme måde, siger han.

På februarauktionen blev kollektionen af Brown Velvet tæver solgt til en pris, der lå 33 procent over den tilsvarende Classic kollektion, mens Velvet kollektionen indbragte en pris, der var 51 procent højere end skind fra Mahogany tæver.