Mens de danske landmænd, der har valgt svineproduktion eller planteavl, endnu engang forbedrede deres økonomiske resultater fra 2011 til 2012, så gik det den modsatte vej for de landmænd, der har kvægproduktion.

Det viser beregninger i tre netop offentliggjorte pjecer fra Videncentret for Landbrug og Videncenter for Svineproduktion, der gennemgår produktionsøkonomien i 2012 inden for hver af de tre driftsgrene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 2012 var især et godt år for planteavlerne, der gennemsnitligt fik et resultat på 715.000 kroner pr. bedrift og et bruttoudbytte, der var 811.000 kroner højere end i 2011. Det skyldes primært, at priserne for salgsafgrøder var særdeles gunstige i 2012, forklarer Carl Åge Pedersen, direktør Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

- Men selv om det i 2012 har været tilfredsstillende og nogenlunde på niveau med indtjeningen i andre erhverv, er det nødvendigt fortsat med en målrettet faglig indsats for at optimere produktionen yderligere, så man kan fastholde en fornuftig indtjening, siger han.

Fremgang i svinebranchen

Også svineproducenterne oplevede endnu engang et løft i økonomien fra 2011 til 2012. Resultatet i 2012 blev i gennemsnit på 873.000 kroner pr. bedrift. En forbedring på næsten 600.000 kroner i forhold til 2011.

Nicolaj Nørgaard, direktør i Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer, konstaterer, at fremgangen primært er skabt på grundlag af svineproducenternes markbrug, øget produktivitet og konjunkturgevinster på lager og besætning. Men udsigten til et bedre bytteforhold mellem kød- og foderpriser i 2013 og 2014 øger optimismen.

- Det er dog afgørende, at vi får investeringsmulighederne og ikke mindst investeringslysten tilbage i svinesektoren, hvis vi skal bevare konkurrenceevnen, eksportværdien og arbejdspladserne i Danmark, siger Nicolaj Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvægproducenter arbejder hårdt

Derimod var 2012 et hårdt år for de danske kvægproducenter, der blev ramt af faldende mælkepriser og stigende foderpriser. Det gennemsnitlige driftsresultat blev i 2012 på 170.000 kroner, et resultat der er en smule mindre end året før, men trods alt det næstbedste resultat de seneste fem år.

- Vi ser en stigning i produktiviteten og for første gang i lang tid et fald i kapacitetsomkostninger. Det indikerer, at der bliver arbejdet benhårdt på bedrifterne for at optimere produktionen. Men det har knapt kunne kompensere for de faldende mælkepriser og stigende foderpriser i 2012, siger Gitte Grønbæk, direktør, Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Gennemsnitstallet på 170.000 kroner dækker dog over en markant stor spredning i resultaterne fra bedrift til bedrift, og der findes derfor en del kvægbrugere, der i 2012 havde høj indtjening og driver en sund virksomhed. 

- Og vi forventer forbedrede økonomiske resultater for 2013, idet bytteforholdet igennem 2013 igen er forbedret med stigende mælkepris og faldende foderpriser, siger Gitte Grønbæk.